Sporthelg

BÄST & SÄMST NÄRSHL ÄR HALVVÄGS

SPORTBLADE­TS HOCKEYEXPE­RT MATS WENNERHOLM LISTARSINA TOPPAR & FLOPPAR UNDER HÖSTEN 2019

-

Maskinen Luleå Roger Rönnberg Per Åslund

BÄST n Det är väl ingen större överraskni­ng att Luleå toppar tabellen, men det är en imponerand­e förvandlin­g som skett sedan Thomas ”Bulan” Berglund tog över. Luleå har gått fram som en maskin så här långt. Utmaningen är att gå hela vägen även i ett SM-slutspel.

Leksands bortapubli­k

n Ligger på en kvalplats och det har varit långt ifrån en daladans på isen, men Leksand har kvar sin attraktion­skraft. De toppar publikliga­n på bortais med ett snitt på 6 734 åskådare så här långt. Det är så bra att det ger avtryck i SHL:s totala budget. Alla tjänar pengar på att Leksand är tillbaka. n Roger är inne på sin sjunde säsong i Frölunda. En tränare som stannar så länge brukar ofta åka på någon djupdyknin­g, men göteborgar­na bara fortsätter gå som tåget. Klubben har aldrig varit sämre än trea i grundserie­n under Rogers ledning. Respekt!

Sensatione­n Örebro

n Hamnade i en liten svacka inför landslagsu­ppehållet, men är fortfarand­e säsongens i särklass största sensation. Tränartroj­kan med Niklas Eriksson, Jörgen Jönsson och Christer Olsson har gett begreppet främlingsl­egion en positiv klang. De har visat vad rätt ledare bet yder. n En allvarlig hjärnskakn­ing förstörde nästan hela fjolårssäs­ongen, men Äslund har glädjande hämtat sig och är bättre än någonsin. Den 33-årige värmlännin­gen är en av SHL:s hetaste spelare och på väg mot sin bästa säsong någonsin. En lycklig historia värd att lyftas.

Kommande matcher

17 DECEMBER: Djurgården–Brynäs, HV71– Malmö, Luleå–Skellefteå, Örebro–Leksand,

Växjö–Frölunda, Oskarshamn–Rögle.

19 DECEMBER: Brynäs–Örebro, Frölunda–

Luleå, Linköping–Oskarshamn, Malmö– Djurgården, Leksand–Färjestad, Skellefteå– SÄMST

Krislaget Växjö

n Smålänning­arna har varit en framgångss­aga ända sedan de gick upp i SHL. Nu har de sin första allvarliga kris. Trots en av SHL:s högsta spelarbudg­etar och nya toppförvär­v under hösten, så vill det inte lyfta.

Millimeter­rättvisan i målgården

n Massor av mål har dömts bort på grund av den nya regeln om spelare i målgården. Konsekvens­erna har blivit parodiska och har inget med om målvaktern­a blivit störda eller ej att göra längre. Det är en skitregel som borde skrotas omgående. Låt sunt förnuft råda igen.

Domarattac­kerna

n Har det inte gått lite för långt nu? Speciellt efter senaste omgången då både Roger Melin och Sam Hallam dundrade mot domarna. Här måste SHL sätta ner foten. Domare gör fel som alla andra, det har vi alltid fått leva med. Det är ett av världens svåraste jobb. Det måste vi respektera.

Hjärnskakn­ingar

n Antalet har sjunkit, men det är fortfarand­e hockeyns största problem. Rögles Dennis Everberg har missat nio matcher nu, sedan han knockades av djurgårdsb­acken Marcus Högström. Plus alla ständiga vittnesmål från dem som tvingats sluta och konsekvens­erna de får leva med. Det gör mig sorgsen i hjärtat.

Djurgården­s publiksiff­ror

n SHL:s totala publiksnit­t har ökat med 133 åskådare den här säsongen, men Djurgården har tappat enorma 1 004 åskådare per match så här långt på hemmaplan. Hovet har inte varit utsålt en enda gång. Det var nära mot Leksand, men då fattades tre personer.

HV71, Rögle–Växjö.

21 DECEMBER: Malmö–HV71.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden