Sporthelg

”JAG ÄR EN ROLIG MÄNNISKA”

HEDVIG LINDAHL OM KÄNSLAN I NYA KLUBBEN, TYSK ORDNING OCH REDA – OCH ATT SKAFFA ETT TREDJE BARN

-

WOLFSBURG, TYSKLAND. Topp tre i VM och topp tre på Fifa-galan är inte bra nog för Hedvig Lindahl. Nu satsar hon på guld i OS och i Champions League – och siktar på att utses till världens bästa målvakt en andra gång. – Kammar man hem fina titlar behöver man kanske inte ha 78 miljoner följare för att vinna, säger 36-åringen till Sportblade­t.

När tusentals fans firade Sveriges VMbrons på Götaplatse­n i Göteborg i juli hade Hedvig Lindahl åkt direkt hem till familjen i London. Fyra månader senare har målvakten fortfarand­e svårt att se tredjeplat­sen som en succé.

– Jag tänkte att vi skulle vara i finalen i VM och tänkte att vi verkligen hade möjlighet till det, säger Hedvig Lindahl, som ser bronset som tändvätska inför OS nästa år.

– Jag tyckte att vi underprest­erade mot Nederlände­rna (i semifinalf­örlusten). Så jag har lite dubbla känslor där. Fan vad bra att vi tog brons, skitbra. Men fan, vi skulle ha varit i finalen. Jag känner mig lite besviken. Samtidigt förstår jag att vi har överpreste­rat jämfört med vad alla människor trodde att vi skulle göra.

”Går långsammar­e här”

Sportblade­t möter Sveriges mest meriterade landslagsm­ålvakt i ett novemberre­gnigt Wolfsburg – en stad i norra Tyskland med 120 000 invånare, grundad 1938 för arbetarna i Volkswagen­fabriken. Här har Hedvig Lindahl de senaste månaderna gjort sig hemmastadd i den fyra år unga AOK-Stadion, med plats för 5 200 personer. Här huserar VFL Wolfsburg, med fem ligatitlar och två Champions Leaguebuck­lor de senaste sju säsongerna.

En utspark bort ligger Volkswagen Arena, med plats för 30 000 åskådare. Där spelar herrlaget – som vunnit Bundesliga en gång sedan klubben grundades för 74 år sedan.

– Där borde vi också spela någon gång, säger Hedvig Lindahl.

– Det händer över hela Europa och man tycker ju att Tyskland borde hoppa på tåget, men det verkar som att det går lite långsammar­e här.

I november slog 38 262 besökare på mötet Tottenham–Arsenal publikreko­rdet i engelska Women’s Super League, som Lindahl lämnade i somras. Under sina fyra år i Londonklub­ben Chelsea har Lindahl sett intresset för engelsk damfotboll explodera. Nu hoppas hon på en liknande utveckling i Tyskland. S

 ??  ??
 ??  ?? Spelstund hemma hos familjen Lindahl-Willms. Text: Petter Larsson Foto: Peter van den Berg
Spelstund hemma hos familjen Lindahl-Willms. Text: Petter Larsson Foto: Peter van den Berg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden