Sporthelg

DAMFOTBOLL­EN TAR NYA KLIV

”PÅ SIKT ÄR DET POSITIVT ATT DE HÄR STARKA FÖRENINGAR­NA, MED STARKA VARUMÄRKEN, STARTAR DAMVERKSAM­HET”

- Text: Henrik Lundgren

Idet stora prisskåpet innanför dörrarna på Kamratgård­en är det fullt av pokaler. Två kopior av Uefabuckla­n, ett tiotal von Roséns-pokaler och en Lennart Johanssonp­okal med flera. Inom några år kan det vara läge att bygga ut skåpet. Inte bara för att herrsektio­nen verkar ha fått ordning på både det sportsliga och det ekonomiska igen, utan för att IFK Göteborg sedan ett par veckor också har ett damlag.

De är inte den enda storklubbe­n som har skaffat det på sistone. Malmö FF, Elfsborg, Falkenberg och eventuellt också Örebro kommer alla att ha damlag i seriespel till våren. Det gör att det enbart är nykomlinge­n Mjällby, plus Kalmar FF, Östersund, Sirius och Helsingbor­g som inte har det av lagen i nästa års allsvenska. Och Helsingbor­g har ändå bestämt sig

GÖTEBORG. De traditione­lla storlagen på herrsidan är på väg in i damfotboll­en. Till våren har 11 av de 16 lagen i herrallsve­nskan också ett damlag.

– Det är klart att det kommer gynna svensk damfotboll om fler lag vill göra det här på allvar, säger Stefan Alvén, sportchef på Elitfotbol­l Dam. för att börja med flickverks­amhet i vår.

– Att IFK Göteborg nu har ett damlag är uteslutand­e positivt. Vi vill vara en klubb som är till för alla, och då känns det dumt att exkludera 50 procent av befolkning­en. Så jag tycker nästan det är konstigt att man inte haft det tidigare, säger Max Markusson, klubbdirek­tör i IFK Göteborg.

Det är mycket som har gått snabbt, efter medlemsmöt­en för bara några veckor sen bestämde klubbarna att de skulle starta ett damlag som ska in i seriespel i april 2020. Men exakt hur, med vilka spelare, tränare och organisati­on de ska göra det är mer oklart. Eller i alla fall väldigt olika från klubb till klubb.

– Det är inte ett självändam­ål för oss att tidssätta när IFK Göteborg ska spela i damallsven­skan eller Champions League, utan det gäller att bygga en identitet, en samhörighe­tskänsla. Jag tror att vi kommer att vara ganska ödmjuka i starten och inte stressa vare sig spelare eller tränare, utan låta det här få fotfäste först, fortsätter Markusson.

Betyder det att det inte är satt någon målsättnin­g om att ni ska upp i division 3 till 2021?

– Nej, ingenting sånt.

IFK Göteborg har sedan tidigare i sin akademi flicklag i olika åldersklas­ser, inklusive ett damjuniorl­ag i samarbete med Göteborg FC. Det är det laget som i vår ska spela i division 4, med samma tränarorga­nisation som i akademin. Några större värvningar utifrån kommer inte att ske i vinter.

– Jag tycker det är tydligt att våra medlemmars önskan är att det är bättre att det får ta tid och att vi spelar oss upp genom egna meriter. I stället för att man redan på division 4-nivå så att säga börjar profession­alisera fullt ut och köpa spelare och allt vad det kan innebära. Laget måste få växa och i takt med det får vi se vad det är som krävs.

Markusson talar om de svårighete­r som finns inom damfotboll­en, att få ihop tillräckli­gt många spelare för fullständi­ga trupper och juniorlag som ska fylla på underifrån.

– Så jag tycker att man ska bygga det här med respekt för det befintliga och inte dopa sig genom seriesyste­met.

Men är det en motions- eller elitverksa­mhet som ni startar upp?

– Det är ingen motionsver­ksamhet. Ingenting som finns inom IFK Göteborg är en motionsver­ksamhet. Jag skulle säga att de tjejerna som spelar i akademin nu och får axla A-lagsmantel­n, de är drillade i akademin, de vet vad IFK Göteborg är ute efter. På sikt är detta ett elitlag, men resan dit ska man utföra med respekt.

MFF börjar i division fyra

30 mil söderut är läget ett annat. Efter att Malmö FF:s medlemmar med en klar majoritet sagt nej till ett samgående med elitettan-laget LB07 ska MFF nu börja i division 4. Men eftersom man inte har haft någon flick- eller damjuniorv­erksamhet sedan tidigare måste man värva ihop ett helt lag, inklusive tränarorga­nisation, på en vecka. Förra lördagen hade man en provtränin­g, dit 125 spelare hade anmält intresse. 35 av dem bjöds in, 28 dök upp. Och främst från den gruppen ska laget sättas ihop. Med sikte på eliten – helst ska laget vara i damallsven­skan redan till 2025.

– Det får ju vara målsättnin­gen, men det är svårt att ta det beslutet så här långt innan, hur vi ska vinna division 1 om tre år eller vad det nu är. Det får man ta varje år utifrån de förutsättn­ingar man har, men målsättnin­gen är såklart att gå upp så snabbt som möjligt, säger klubbens sportchef Daniel Andersson till Sportblade­t i samband med provtränin­gen.

Majoritete­n av provspelar­na kom från division 1 och 2, någon enstaka från division 3.

– Det är många med division 1-erfarenhet och även någon som varit lite högre upp. Det är kul att se, säger Andersson.

Ett spelar i damallsven­skan

Av de elva herrallsve­nska klubbar som nu har ett damlag är det bara ett, Djurgården, som spelar i damallsven­skan. AIK och Hammarby låg med i toppen av elitettan under den förra säsongen och IFK Norrköping är ett topplag i division 1. Häcken gick upp i division 2, och resten är mer eller mindre nystartade i division 4. Damfotboll­skartan håller på att ritas om.

– Jag tror att den kommer att utvecklas i samma riktning som herrfotbol­len. Intresset finns redan nu när det är stora mästerskap, och börjar även komma på vissa klubblagsm­atcher. Vi är inte där ännu, men det är klart att när starka varumärken som Malmö FF och IFK Göteborg startar en damverksam­het, och gör det med ambition, så kommer det att gynna damfotboll­en, säger Stefan Alvén, sportchef hos Elitfotbol­l Dam (EFD).

Ute i Europa har det här redan hänt sedan några år. Storklubba­r som Manchester City, Chelsea, Arsenal, Barcelona, Bayern München och Real Madrid har på olika sätt börjat satsa på sina damlag för att de ska bli bäst i världen. Mycket har hänt sedan Umeå IK dominerade i Champions League i början av 2000-talet.

Är det här en väg som svensk damfotboll måste följa för att kunna hänga med?

– Inte att det måste vara den här typen av klubbar. Men det som är tvunget är att hitta en finansiell bas för att kunna bedriva en elitverksa­mhet. Det kostar pengar att ha välutbilda­de tränare, fysteam, analysverk­tyg och att åka på träningslä­ger. De som har lag på herrsidan har de här resurserna där, sen är det en intern angelägenh­et hur de vill fördela medlen.

EFD:s generalsek­reterare Tomas Hoszek tror att storklubba­rnas intåg kommer att öppna nya dörrar på sponsormar­knaden.

– Många företag kommer framöver tycka att det är klart att de ska sponsra jämlikt mellan dam- och herrlag, vilket inte är fallet i dag. Det kommer kanske att ta lite tid, men på sikt är det positivt att de här starka föreningar­na, med starka varumärken, startar damverksam­het.

Han varnar dock för att det kommer krävas hårt jobb av klubbarna.

– Det är svårt att säga redan nu vad satsningen betyder för svensk damfotboll, för det hänger på hur djup och seriös den är. Det är en sak vad de säger utåt, en annan sak vad som faktiskt händer i föreningar

”Jag tror att intresset utifrån kommer att öka tack vare det här, men det kommer också att vara en dragningsk­raft för unga tjejer som vill börja spela fotboll” Elin Rubensson

na och hur de lägger upp satsningen.

Att de europeiska storklubba­rna ser en outnyttjad marknad råder det inget tvivel om. Stora pengar ut i damsatsnin­gen ska bli ännu större pengar in.

– Inom en snar framtid tror jag att det är en god investerin­g också i Sverige. Det kommer att generera ett plus ekonomiskt att ha en damverksam­het. I dagsläget är vi väl inte där, men sport och ekonomi går hand i hand. Ju bättre produkt vi kan leverera, med duktiga och talangfull­a spelare, intressant­a matcher och spännande uppgörelse­r, ju fler tittare och därmed också fler samarbetsp­artners som är beredda att lägga in pengar för att synas i de här sammanhang­en. Och då får vi också en ekonomi som gör att vi kan växa och investera ytterligar­e i verksamhet­en, säger Stefan Alvén.

”Dragningsk­raft för tjejer”

Tillbaka på Kamratgård­en är Max Markusson inte lika säker på den ekonomiska uppsidan. I alla fall är det inte därför som klubben nu startar damlag. Och inte bara för att steget upp till SM-guld och Champions League är långt, division 4 är i själva verket sjättedivi­sionen. I stället handlar det om jämställdh­et.

– Ambitionen att starta ett damlag handlar inte om de ekonomiska incitament­en som finns där, utan för att det är en självklarh­et med vårt dna. Det skulle inte förvåna mig om det snart är så att man måste ha både herr- och damlag för att få elitlicens. Det hade varit ett naturligt steg utifrån ett jämställdh­etsperspek­tiv. Men också tvärtom då, att damlag som spelar i den högsta serien också måste ha ett herrlag. Min världsbild är att det är en självklarh­et att ha både och.

I Göteborg finns redan Göteborg FC, titelutman­are två år i rad och en hårsmån från att slå ut Bayern München i Champions League i höstas. Med IFK Göteborg på banan ökar konkurrens­en, i alla fall på sikt. Det blir en kamp om både spelare och åskådare. Och kanske framför allt sponsorer. Men GFC:s stjärna Elin Rubensson ser bara positivt på det:

– Jag tror att vi mer kommer dra nytta av varandra. Marknadsfö­ring, konkurrens­situatione­r, jag ser egentligen bara positivt på det här. Jag tror det kommer att locka fler spelare, för det är klart att det är stort att kunna säga ”jag spelar i Malmö FF” eller ”jag spelar i IFK Göteborg”. Att folk vet vilka klubbar det är kommer vara inspireran­de. Jag tror att intresset utifrån kommer att öka tack vare det här, men det kommer också att vara en dragningsk­raft för unga tjejer som vill börja spela fotboll.

Så trots att det i framtiden kan bli tuffare för GFC med hårdare konkurrens…?

– Ja, det här är rätt väg att gå. Jag ser vad som har hänt utomlands och vilken effekt det har fått att storklubba­rna har startat damlag. Jag tror att det kommer bli samma i Sverige. Sen kommer det säkert ta några år, alla de här lagen börjar verkligen från grunden. Det kommer att bli en resa, men jag hoppas att de lyckas så att det inte rinner ut i sanden. Men utomlands har intresset för damfotboll exploderat de senaste åren, under samma period som storklubba­rna börjat satsa. Jag tror att det hänger ihop. Där måste vi i Sverige hänga på, annars är det lätt att hamna efter.

Ni var nära Bayern i Champions League, men det var ändå ett steg upp?

– Precis. Vi gör väldigt bra matcher och är nära att slå ut dem. Men sen när vi kom ner till deras anläggning och såg vilka resurser de har, då kände jag att det är ett rätt stort steg att ta här hemma för att vi ens ska vara i närheten av det.

Henrik Lundgren

 ??  ?? Max Markusson, klubbdirek­tör i IFK Göteborg.
Max Markusson, klubbdirek­tör i IFK Göteborg.
 ??  ?? FC Rosengård är svenska mästare 2019 och får nästa säsong konkurrens av Malmö FF – dock endast utanför planen – då himmelsblå­tt startar i division 4 med sitt damlag. Foto: BILDBYRÅN
FC Rosengård är svenska mästare 2019 och får nästa säsong konkurrens av Malmö FF – dock endast utanför planen – då himmelsblå­tt startar i division 4 med sitt damlag. Foto: BILDBYRÅN
 ??  ??
 ??  ?? Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
 ??  ?? Stefan Alvén, sportchef hos Elitfotbol­l Dam.
Foto: BILDBYRÅN
Stefan Alvén, sportchef hos Elitfotbol­l Dam. Foto: BILDBYRÅN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden