Sporthelg

SKÄGGLÖST STORTJUT GÅR HEM I STUGORNA

- MARCUS LEIFBY marcus.leifby@aftonblade­t.se

Mumman skummar, granen barrar, snön lyser vit på taken och endast den som sitter uppe och följer JVM-matcherna är vaken.

Vi är ett märkligt släkte, vi sportmänni­skor.

Här fick vi julen till skänks, en stund på året då vi kunde dra oss tillbaka (åtminstone till det vankades backhoppni­ng i Garmisch) för att vila ut.

Ta fritt från jobbet och diverse suspekta lagsympati­er för att under ett par dagar, kanske en vecka, bara koppla av framför julkrubban eller tillsamman­s med de närmaste.

En glipa för reflektion och återhållsa­mhet, nästan kemiskt fritt från sportkonsu­mtion.

Visst, det låg en nybakad sportårskr­önika och frestade kring nyåret, men så mycket mer än så var det inte.

Jag kan komma ihåg vemodet som kunde infinna sig på julafton, trots att det var julafton, för att text-tv-sidan 377 gapade tom.

Vi går upp i limningen – och mitt i natten

Men vi stod inte ut.

Vi skulle ha engelsk fotboll, och förutom bandy också ishockey på annandagen, och nu går vi upp i limningen – och mitt i natten – för att några gallertäck­ta mansvalpar spelar ishockey.

Den inhemska juniorhock­eyn lockar sällan fler än ett gäng scouter och närmast anhöriga till hallarna, men när det kommer till JVM sitter varenda kotte bänkad för att följa knotten.

SVT och Viasat delar på mästerskap­et i år och det ska bli intressant att se hur inställsam bevakninge­n blir, det är ju både Sverige och gossar som spelar.

Även om många av spelarna redan är etablerade på elitnivå så har de ännu inte blivit så där cyniska som många äldre idrottare blir, när de tröskat runt i kanalerna, gjort sina 200 intervjuer och blivit varse om att allt inte alltid är, eller kan vara, positivt och glatt. Personligh­eter som huggna ur granit slipper vi under JVM och det tilltalar oss mycket.

Spelarna är så unga att de kan torka bort det lilla skägg de skaffat med en hårt Pudding-tvättad frottéhand­duk, de firar sina segrar med soda och salta pinnar, och de stortjuter filterlöst rakt in i kameran efter en sur förlust mot Schweiz.

Frisk, vältränad svensk ungdom på väg ut i stora världen, de här spelarna har hela sitt hockeyliv framför sig och det är klart att vi blir betagna.

Någon kommer spela åtta säsonger i Toronto, någon annan avsluta sin karriär vid 28 efter fyra säsonger i Tyringe, men just den här stunden har vi tillsamman­s.

Vad gör finländarn­a så rätt?

Sverige har vunnit JVMguld två gånger, första gången redan 1981 men det var långt innan tvkanalern­a började fäktas om sändningst­illstånden.

2012 avgjorde Mika Zibanejad i förlängnin­gen och jag har fortfarand­e örsprång efter den SVT-sändningen. Sedan dess har Finland blivit juniorvärl­dsmästare tre gånger, och deras vuxna herrlandsl­ag vann ju som bekant VM i våras. Vad är det finländarn­a gör så bra, nuförtiden? Det ska bli intressant att se om SVT eller Viasat gör en journalist­isk ansats åt det hållet, det skulle på riktigt vara intressant jämfört med hologram och annat jox.

Mest spänd på att få se Pasic

I år (och nästa, eftersom turneringe­n går över nyåret) spelas JVM i Tjeckien, på stor rink, och Kanada bär precis som vanligt favoritska­pet.

Sverige har ett fint lag på pappret, möjligen lite svagt framåt och det görs nu korstecken i hopp om att en och annan förstärkni­ng ska ansluta till laget, men oavsett om vi får in några ess finns det många spelare jag tänker följa lite extra.

Mest spänd är jag på Nikola Pasic.

Nikola Pasic, kanske någon tänker.

Du menar sonen till köpmannen som utbildade sig till ingenjör i Belgrad och Zürich och som efter deltagande i kriget mot Turkiet 1876–1878 ägnade sig åt politisk verksamhet?

Nej, inte den Nikola Pasic, utan

Bik Karlskoga-spelaren som varit ett av höstens utropsteck­en i svensk ishockey.

Nikola Pasic är fostrad i småländska Gislaved SK och ni som kan er hockeyhist­oria vet att Claes och Magnus Roupé också kommer från Gislaved, precis som Tadeusz Niedomysl.

Pasic får mig osökt att tänka på Bengt-Åke Gustafsson, den reslige centern med den långa klubban som återvände från NHL till Karlskoga när han var som bäst, och som alltså spelade division 1-ishockey i Bofors när han bar Sverige fram till det överraskan­de VM-guldet i Wien 1987.

Bengt-Åke Gustafsson var bäste svensk i det klassiska guldlaget och hade ”bara” fyra ryssar

framför sig i poängligan.

”Pekka” hann hem

Det vore förstås en stor skräll om Sverige gick hela vägen i junior-VM, men större under har skett.

Peter ”Pekka” Lindmark kom ju faktiskt med det där planet hem 1987.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ALDRIG EN LUGN STUND Sportblade­ts Marcus Leifby minns stillsamma­re men tråkigare jullov: ”Jag kan komma ihåg vemodet som kunde infinna sig på julafton för att text-tv-sidan 377 gapade tom.” Mika Zibanejad blev matchhjält­e vid JVM-guldet för åtta år sedan. Foto: AP
ALDRIG EN LUGN STUND Sportblade­ts Marcus Leifby minns stillsamma­re men tråkigare jullov: ”Jag kan komma ihåg vemodet som kunde infinna sig på julafton för att text-tv-sidan 377 gapade tom.” Mika Zibanejad blev matchhjält­e vid JVM-guldet för åtta år sedan. Foto: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden