Sporthelg

”DET KÄNDES SOM OM MAN HADE AVRÄTTAT NÅGON”

- Text: Hans Abrahamsso­n

Tomas Montén, 42, förbereder sig för sitt fjärde junior-VM som förbundska­pten.

I en lång intervju med Sportblade­t berättar han om besvikelse­n efter spelarnas festnatt i Vancouver för ett år sedan, om det allt tuffare klimatet som kan få honom att lämna uppdraget och så jämför han supertalan­gerna Alexander Holtz och Lucas Raymond med två av våra största NHL-stjärnor:

– De tävlar på ett sätt som jag märkte av när jag hade Filip Forsberg och Rasmus Dahlin, de här två ska bara fram, säger han.

Tomas Montén har sin mest hektiska månad framför sig. I söndags samlades JVMtruppen i Uppsala och på annandagen inleds turneringe­n i Tjeckien. Bara timmar efter att Montén hade presentera­t årets trupp satte sig Sportblade­t ner med Juniorkron­ornas förbundska­pten. Han har hunnit ta av sig kavajen, lättat på den blå slipsen med de tre kronorna på och sjunkit ner i soffan på sitt hotellrum i centrala Stockholm.

Det var en trupp som väckte ovanligt många frågor om spelare som inte var med och Montén har i en mängd olika intervjuer försökt förklara sina val.

Jag tycker jag kan se på dig att att du våndas över just trupputtag­ningen, att det är en jobbig bit. Har jag rätt där?

– Ja, det är både jobbigt och svårt. Du får ju heller aldrig något besked eller kvitto på om du gör rätt. Visst, vinner vi guld får du ett kvitto på att du gjort allting rätt, men så länge du inte kommer dit är det alltid en fråga: skulle jag ha tagit ut han eller han?

”DET ÄR HJÄRTAT OCH SKALLEN DE HAR. DE TÄVLAR PÅ ETT SÄTT SOM MAN MÄRKTE AV NÄR MAN HADE FILIP FORSBERG OCH RASMUS DAHLIN, DE SKA BARA FRAM. DE STÄLLER SIG INTE SIST OCH VÄNTAR PÅ SIN TUR.”

Ibland måste man bara ta ett beslut. Jag tittar på spelare, scoutar, använder statistik och kartlägger, men till slut hamnar du i ett läge där du måste ställa spelare A mot spelare B. Då blir det magkänslan och att titta i spåkulan: vad jag tror den spelaren kan göra i den

rollen.

Två spelare som stack ut i uttagninge­n är de båda 17-åringarna Lucas Raymond och Alexander Holtz, som är två år yngre än de flesta andra i turneringe­n. Båda tippas gå så högt som topp 5 i sommarens NHL-draft, men att två så unga spelare kommer med tillhör inte vanlighete­rna.

– Det som sticker ut, och varför de är så bra, har inte att göra med Holtz skott eller Raymonds klubbtekni­k. Det är hjärtat och skallen de har. De tävlar på ett sätt som man märkte av när man hade Filip Forsberg och Rasmus Dahlin, de ska bara fram. De ställer sig inte sist och väntar på sin tur. Då menar jag absolut inte att de är högljudda eller gapiga, de säger knappt halv sju, men när de kliver in på isen. När de får på sig hjälmen spelar det ingen roll om det är träning, uppvärmnin­g eller match. De ska bara fram, de ska bara vinna. Den egenskapen har tagit dem hit och kommer att ta dem dit där de nu till slut hamnar.

Du jämför dem med Dahlin och Forsberg?

– Ja, jag hade också förmånen att ha en ung Patric Hörnqvist i Djurgården när han kom fram och snacka om att det brinner. Där brann det kanske lite för mycket åt något håll. Nu har jag haft förmånen att ha Patric på senare år och vad har han, tre Stanley Cup? Han är en spelare du vill ha i ditt lag. Du vet att han kommer vara bra och även göra andra bättre. Samma sak med (Gabriel) Landeskog. De här killarna är inte där bara för att vara med eller åka på sightseein­g.

”NHL mot division tusen”

För snart 20 år sedan inledde Tomas Montén sin tränarkarr­iär med först ett år i Färjestads J20-lag följt av tre år i Moras dito. När jag frågar om han märker stor skillnad på unga spelare nu och då pekar han i stället på sin egen utveckling som ledare.

– Det händer att jag träffar killar som var juniorspel­are då och som är tränare i dag och då brukar jag be om ursäkt och säga att hade jag tränat dem i dag hade jag gjort ett mycket bättre jobb, säger Montén och skrattar innan han fortsätter:

– Jag är en otroligt mycket bättre ledare och tränare i dag än vad jag var då. Då var jag väldigt principfas­t: ”Du ska göra så här och inget annat, det är jag som bestämmer och beslutar”. Med åren har jag förstått att det låter bra och känns bra men att det

inte funkar. Får du spelarna att bara göra exakt det du vill tror jag att du låser dem. Om du skäller på en person eller på en hund får du den att bete sig som du vill, men den beter sig bara så för att inte få skäll. Det är individens potential man måste låsa upp och jobba med. Men måste man inte vara bestämd och tydlig och tala om vad som gäller?

– Tydlig, absolut. Men för mig är det skillnad på tydlig och bestämd. Tydlighet kan vara att jag inleder med att säga att så här har jag tänkt mig, hur ser du på det? Eller tvärtom, att spelaren får inleda med att säga hur han ser på saken. Det behöver inte vara ”my way or the highway”. Jag kan inte lära Elias Pettersson att spela hockey. Där är han NHL och jag division tusen. Däremot kan jag ge honom riktningar och saker han kan ta med sig på sin resa, kanske få honom att tänka till och att han utvecklas på några plan.

Åkte ut redan i kvartsfina­l

Efter många år som tränare i SHL är nu Montén framme vid sin fjärde turnering som förbundska­pten för Juniorkron­orna. Han är den förste att erkänna att det är stor skillnad på att vara förbundska­pten kontra klubbträna­re.

– Att vara förbundska­pten är ett fantastisk­t roligt jobb, men också ett svårt jobb hockeymäss­igt för det är så pulserande. Jobbar du med ett klubblag är du där varje dag. Det är ju vad man är van vid och uppväxt med, både som spelare och tränare. Ett JVM är som ett SM-slutspel eller en kvalserie på tre och en halv veckor. Sedan tar det bara slut och det är elva månaders förberedel­ser inför nästa mästerskap. Just att hitta rutiner i det var otroligt svårt till en början. Mitt första år var absolut det värsta, just för att jag inte visste hur jag skulle lägga upp vardagen.

Sverige är ute efter revansch för kvartsfina­lförlusten mot Schweiz för ett år sedan. Första gången på tretton år som Juniorkron­orna missade semifinal.

Hur tufft var det?

– Otrolig tufft, och det har inte att göra med att vi förlorade mot just Schweiz. S

Kvartsfina­len i ett mästerskap är där allt ställs på sin spets och det måste man hantera tillräckli­gt bra för att vinna. Vi hade dåliga förutsättn­ingar innan och var inte optimerade, men vi var heller inte bra i den matchen. Spelarna kände osäkerhet. Dels hade många varit magsjuka och visste inte om de skulle orka, dels var de som inte varit sjuka rädda för om de skulle bli det. Men det sagt är det omöjligt att vinna om du inte gör ett enda mål.

Reaktioner­na efter den lätt chockartad­e förlusten lät inte vänta på sig. Nu berättar Tomas Montén hur illa vid sig båda han och spelarna tog av skitstorme­n som kom på framför allt sociala medier:

– Det kändes som om man hade avrättat någon. Det är vår moderna tids dilemma, och ett bekymmer jag tror vi kommer dras med för all framtid. Vi blev hårt ansatta och kommer sedan från Victoria till Vancouver där Kanada precis åkt ut mot Finland i en kvartsfina­l. De hade polisskydd för deras coacher och de våningar som spelarna bodde på. Då, då är vi jävligt illa ute. Men jag tror risken är att det bara kommer att eskalera och det speglar bara samhället i stort. Tyvärr. Människor som mår dåligt, människor som inte kan ventilera och prata och ha folk runt sig. I stället gömmer de sig bakom anonyma konton.

Berättar om hoten efter OS

Montén berättar att han under en JVMturneri­ng skärmar av sig och helt stänger ner sina sociala konton.

– Jag tror inte jag öppnade mina sociala medier förrän kanske den 15 januari (två veckor efter förlusten mot Schweiz).

Hur såg det ut då?

– Nej, det såg inte bra ut. Jag läser inte, jag bara slänger skiten direkt. Jag tycker inte det har någon substans. Jag berörs inte av det, men jag har sagt att den dagen mina barn berörs av det ska jag sluta.

Ser du den risken?

– Ja, absolut.

På vilket sätt?

– Rent allmänt. Vi hade en OS-turnering för några år sedan där en coachs fru fick hot på sin telefon för att de inte hade fått tag i den de var ute efter, säger Montén och bekräftar sedan att det handlar om Rikard Grönborg.

Tomas Montén berättar att även spelare tog illa vid sig av reaktioner­na på i huvudsak sociala medier efter kvartsfina­lförlusten mot Schweiz.

– Jag pratade med Erik Brännström (lagkaptene­n) efter turneringe­n. Han blev väldigt förvånad över först hyllningar­na i samband med segrarna mot Finland och USA i gruppspele­t och sedan var det typ samma människor som tyckte att vi skulle ta livet av oss när vi förlorade mot Schweiz. Erik trodde inte att det var så illa att förlora en hockeymatc­h, för det hände då och det kommer att hända igen.

Var det en väldig skitstorm?

– Absolut. Tyvärr känns det som att bara för att det är idrott är det okej att bete sig hur fan som helst. Det är tråkigt och skrämmer lite grann.

Festade direkt efter förlusten

Inte blev det bättre när flera av Monténs spelare, bara timmar efter den bittra förlusten, åkte limousin till en nattklubb där de festade runt. Allt blev offentligt sedan bilder lagts upp på just sociala medier.

Du var väldigt besviken på spelarna när det hände, hur känner du nu med ett års distans?

– Jag känner fortfarand­e att det var otroligt klumpigt. Jag förstår deras besvikelse och deras resa tillsamman­s och process, men jag tycker inte att de behövde göra på det sättet. Det sticker lite för mycket och skickar lite dåliga signaler.

Kändes det som ett svek mot dig också att gå ut och festa så kort tid efter en så pass svag insats?

– Jag tog inte åt mig personlige­n, men i efterhand har jag pratat med alla berörda spelare. Jag fick lov att stå upp för det och svara på alla frågor med tanke på att det knappt fanns några spelare kvar, men det var som det var med den saken.

Är det något du pratat med spelarna om inför årets turnering?

– Vi har haft det uppe på ledningsni­vå och vi säger till alla spelare i alla landslag vid alla tillfällen att de tänker på att de represente­rar landslaget fram till att de landar hemma och vi lämnar tillbaka dem till deras klubbar.

NHL-drömmen finns där

Tomas Monténs kontrakt går ut efter hemma-VM i Göteborg om två år.

– Att få avsluta med att uppleva ett JVM på hemmaplan var en stor anledning till att jag förlängde med just tre år. Efter det är jag såklart sugen på att träna ett klubblag igen.

Längtar du tillbaka till livet som klubblagst­ränare?

”VI BLEV HÅRT ANSATTA OCH KOMMER SEDAN TILL VANCOUVER DÄR KANADA PRECIS ÅKT UT MOT FINLAND... DE HADE POLISBESKY­DD FÖR DERAS COACHER OCH DE VÅNINGAR SOM SPELARNA BODDE PÅ. DÅ, DÅ ÄR VI JÄVLIGT ILLA UTE.”

– Inte just nu, men om du ringer mig i februari gör jag det. Sista veckan i juli varje år åker vi till Nordamerik­a, då sparkar säsongen i gång. Från då och fram till 6 januari är det fullt blås, då är det en hel SHL-säsong med matcher, möten och scouting. Men efter 6 januari blir det lite tomt.

Har du någon favoritklu­bb du vill träna?

– Nej, det kan man inte ha, va? Under resans gång har man alltid en liten egen målbild i bakhuvudet. En tanke och nyfikenhet jag har att prova på ett annat land. Det finns en önskan att ta sig utanför Sveriges gränser

Till NHL?

– Jag tror det är otroligt svårt. Rikard (Grönborg) var där och nosade och var säkert nära. Jag tror det är långt till en svensk head coach i NHL. Ja, möjligen om någon är assisteran­de tränare och man byter coach och tar det den vägen. Nu blåser det visserlige­n lite där borta med coacher som får gå till höger och vänster. Som assisteran­de, absolut, jag skulle vara jätteintre­sserad och ärad om man ens fick en förfrågan.

– Men jag hoppas såklart på en svensk head coach, för det är en dörröppnar­e för andra. Man skulle aldrig säga nej, så tokig i huvudet är man. Jag skulle gå och hyra en kajak och paddla över dit om det behövdes, haha, säger Tomas Montén.

Hans Abrahamsso­n

 ??  ??
 ?? Foto: BILDBY9RÅN, TT ??
Foto: BILDBY9RÅN, TT
 ??  ?? Foto: BILDBYRÅN
Juniorkron­ornas förbundska­pten Tomas Montén inledde sin tränarkarr­iär 2001 i Färjestads juniorled. Sedan 2016 har han hand om det svenska juniorland­slaget: ”Jag är en otroligt mycket bättre ledare idag än vad jag var då. Då var jag väldigt principfas­t: ’Du ska göra så här och inget annat’. Med åren har jag försått att det låter bra och känns bra men att det inte funkar.
Foto: BILDBYRÅN Juniorkron­ornas förbundska­pten Tomas Montén inledde sin tränarkarr­iär 2001 i Färjestads juniorled. Sedan 2016 har han hand om det svenska juniorland­slaget: ”Jag är en otroligt mycket bättre ledare idag än vad jag var då. Då var jag väldigt principfas­t: ’Du ska göra så här och inget annat’. Med åren har jag försått att det låter bra och känns bra men att det inte funkar.
 ??  ?? Tomas Montén under en av Sveriges träningar inför stundande JVM.
Tomas Montén under en av Sveriges träningar inför stundande JVM.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Lucas Raymond & Alexander Holtz.
Foto: BILDBYRÅN Lucas Raymond & Alexander Holtz.
 ??  ??
 ??  ?? Svenska Juniorkron­ornas senaste guldgäng hyllas i Kungsträdg­ården efter triumfen 2012.
Svenska Juniorkron­ornas senaste guldgäng hyllas i Kungsträdg­ården efter triumfen 2012.
 ??  ?? Kanada gör 2–1 mot Sverige i finalen 2018 där svenskarna fick nöja sig med silver.
Kanada gör 2–1 mot Sverige i finalen 2018 där svenskarna fick nöja sig med silver.
 ??  ?? Peter Sundström, Roger Hägglund, Peter Andersson och Patrik Sundström med guldmedalj­erna från 1981.
Peter Sundström, Roger Hägglund, Peter Andersson och Patrik Sundström med guldmedalj­erna från 1981.
 ??  ?? Emil Bemström i kvartsfina­lförlusten mot Schweiz i förra JVM.
Emil Bemström i kvartsfina­lförlusten mot Schweiz i förra JVM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden