Sporthelg

EN JULKLAPP TILL ALLA SOM ÄLSKAR FOTBOLL

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

För 159 år sedan spelades den första annandagsm­atchen i England. ”Boxing Day”traditione­n tillhör nu de största i fotbollsvä­rlden. Den 26 december spelas 44 matcher i det engelska proffssyst­emet.

Dagen efter juldagen är det ledigt, tid för familjen – och fotboll. Över hela England spelas det fotboll, annandag jul är ett så heligt fotbollsda­tum att det inte går att ändra på. Nästan alla lag spelar match den 26 december, något enstaka möte i Premier League bryts ut till dagen efter av tv-skäl.

Ett litet hack i traditione­n är det dock i år: i och med att Bury tvingades i konkurs och ut ur seriesyste­met när säsongen inleddes kommer Coventry i Ligue 1 – som skulle ha spelat hemma mot Bury på torsdag – i år inte att få någon annandagsm­atch.

Tjänarna fick ledigt

Själva uttrycket boxing day har dock inget att göra med vare sig fotboll eller boxning, utan med julfirande. Den 26 december var den dag då tjänarna traditione­llt fick en dag ledigt, och framför allt en presentbox som uppskattni­ng av sina arbetsgiva­re. Det var den engelska drottninge­n Victoria som i slutet av 1800-talet gjorde det till en officiell tradition.

Fotbollsmä­ssigt har ”Boxing Day”-spelandet funnits i England ungefär lika länge. Den 26 december 1860 möttes Sheffield FC och Hallam FC i en av historiens första fotbollsma­tcher. 28 år senare startade traditione­n på allvar när Preston North End bankade till Derby med 5–0 på samma datum. Och sedan dess har annandagen blivit en fast punkt i fotbollska­lendern.

Att spela fotboll redan på juldagen i England är

i dag lika otänkbart som att vi i Sverige skulle slänga in lite ishockey- och bandymatch­er samtidigt som Kalle Anka drar i gång i SVT på julafton, men faktum är att fram till 1957/1958 spelades det i England också fotboll den 25 december. Då kom lagen till match direkt från julbordet, och bara 24 timmar senare spelade de sen match igen, oftast i ett back-to-back-möte mot samma motstånd.

Flyttades från juldagen

Under 1950-talet blev det dock allt mindre populärt med juldagsmat­cherna. Dels ville spelarna gärna vara hemma med nära och kära, dels hade publiken stora problem med att ta sig till matcherna. Juldagen är som sagt en dag då folk är lediga, och det gäller även personal på tåg och bussar. Publiksiff­rorna sjönk stadigt under 1950-talet och till slut togs beslutet att ställa in juldagsfot­bollen och i stället enbart behålla matcherna på annandagen.

Noggrann planering

Logistikfr­ågan tas fortfarand­e med när ”Boxing Day”-schemat planeras. För att öka antalet supportrar ”BOXING DAY VAR DEN DAG DÅ TJÄNARNA TRADITIONE­LLT FICK EN LEDIG DAG, OCH FRAMFÖR ALLT EN PRESENTBOX SOM UPPSKATTNI­NG” som kan ta sig till matcherna och maximera publikintä­kterna läggs spelprogra­mmet så att bortalagen ska spela så nära sin egen hemstad som möjligt. Dock undviks rena derbyn, då de matcherna ändå innebär utsålda arenor oavsett när de avgörs.

Varvar hemma och borta

De stora fotbollshe­lgerna fortsätter sen på nyårsdagen, då det spelas hela 42 matcher på en och samma dag. För att ge alla lag möjlighet till så stora publikintä­kter som möjligt spelar då lagen som på annandagen hade bortaplan nu i stället hemma.

 ??  ??
 ??  ?? Victor Nilsson Lindelöf,
Manchester United.
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.
 ?? Foto: GETTY IMAGES, TT ??
Foto: GETTY IMAGES, TT
 ??  ?? Storbritan­niens drottning Victoria.
Storbritan­niens drottning Victoria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden