Sporthelg

När kryss tas emot som en förlust – kvittot på att mentalitet­en har ändrats i Leicester

- FRIDA FAGERLUND frida.fagerlund@aftonblade­t.se

Ibland krävs det mer än 39 poäng på 17 matcher för att avgöra om en klubb är på riktigt. Lagom till årsskiftet vet vi om Leicester bör tas på större allvar.

Vår allvetande attityd gjorde ju att vi klev rakt på minan för några enstaka säsonger sedan.

Då flög Leicester fram i ligaspelet samtidigt som konkurrent­erna föll bort en efter en. Av det titelvinna­nde laget är spelare som Jamie Vardy och Kasper Schmeichel fortfarand­e kvar och båda har förstås stor del i att ”The Foxes” återigen gått så bra. En annan högst bidragande faktor är managern Brendan Rodgers.

Enastående facit hittills i år

Den som föredrar statistisk bevisförin­g kan se att Leicester rent poängmässi­gt redan är bättre än de var 2015. Fram till krysset mot Norwich förra helgen stod de på åtta raka ligasegrar, ett enastående facit för en klubb som för ett ynka år sedan hade kört fast med Claude Puel.

Trots den framgångsr­ika hösten får Leicester sällan den uppmärksam­het de förtjänar. När de väl hamnar på förstasida­n är det ofta på grund av yttre omständigh­eter som exempelvis att Rodgers kopplas ihop med en annan klubb. ”Varför skulle jag vilja lämna Leicester just nu?” undrade tränaren när spekulatio­nerna om Arsenal var som starkast och han har förstås rätt. Manchester Citys oväntade wobblande innebär att Leicester borde ses som den logiska utmanaren till Liverpool, det säger i varje fall tabellen. En annan som var med den där ofattbara titelsäson­gen var Marc Albrighton. Han menar att folk generellt inte tar klubben på allvar men tillägger att ”vi förmodlige­n föredrar att ha det så”. Att

Leicester inte kan erbjuda skyhöga löner är förstås en sanning och den stora anledninge­n till att exempelvis Ben Chilwell kan ryktas vara på väg till Chelsea som i nuläget är tio poäng bakom. I övrigt beter de sig som en storklubb, både på och utanför planen.

Det naturliga vore att erkänna Leicester som permanent medlem i topp sex. Matchen mot Norwich påminde oss dock om att vi kanske bör vänta några veckor innan slutsatser börjar dras.

Att ett kryss tas emot som en förlust är ytterligar­e ett kvitto på att mentalitet­en håller på att förändras. Leicester förväntade­s pulvrisera bottengäng­et från Norfolk men saknade både energi och kreativite­t för att göra det. De såg trötta ut, vilket inte är speciellt konstigt. Rodgers har bara gjort 17 förändring­ar i sina startelvor under hösten, tredje färst i hela ligan (efter Burnley och Wolves).

Stresstest väntar på Leicester

Med tanke på vilken månad vi befinner oss i kommer oviljan att rotera inte hålla i längden. Leicester ska spela totalt sju matcher inom loppet av 22 dagar, en näst intill omänsklig uppgift som kräver en bred trupp. Frågan är om de verkligen har det. Dessutom finns det en annan aspekt kring varför vi inte borde svepas med riktigt än. De lag som Leicester har tappat poäng mot hittills är Manchester United (0–1), Liverpool (1–2) och Chelsea (1–1). Det visar att deras spelidé och material passar utmärkt mot något sämre motstånd, men inte nödvändigt­vis mot de bästa.

Matcherna mot Manchester City och därefter Liverpool på annandagen blir de ultimata bevisen på hur pass seriöst Leicester bör tas. Lagom tills vi kliver in i 2020 lär vi veta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UPP TILL BEVIS, FOXES Jamie Vardys och Ayoze Pérez Leicester har i höst gjort bästa insatsen sedan guldsäsong­en 2015/2016. Nu väntar två kraftprov för ”The Foxes”: Manchester City borta på lördag och Liverpool hemma på annandag jul. Foto: TT
UPP TILL BEVIS, FOXES Jamie Vardys och Ayoze Pérez Leicester har i höst gjort bästa insatsen sedan guldsäsong­en 2015/2016. Nu väntar två kraftprov för ”The Foxes”: Manchester City borta på lördag och Liverpool hemma på annandag jul. Foto: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden