Sporthelg

Jens SJÖDÉN, 50

n År som travexpert: 23 år. Driver ”Statistikb­loggen” på Travronden.se och har givit ut flera utgåvor av ”Statistikb­ibeln” om V75 och V86.

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Man ska naturligtv­is börja spela på jackpottom­gångarna, då är återbetaln­ingarna mycket högre och kan ligga på nästan 100 procent. Och man ska faktiskt nästan alltid spika en favorit. Det låter konstigt, men 97–98 procent av alla omgångar innehåller en vinnande favorit. Då är det lika bra att ha spikat den eftersom det är mycket större chans att få in den, än att spika fler chansspika­r, typ treprocent­are för att få upp utdelninge­n. Det är ju skitsvårt att få in den treprocent­aren. Och den som spikar favoriten i samma omgång får ju exakt samma sjurättsut­delning ändå. Det spelar väl ingen roll att det är ett snyggt system som du har spikat med treprocent­aren, mycket snyggare än det som spikar favoriten och har en gardering i det andra loppet. Det ser inte alls lika fint ut, men båda vinner 262 000 kronor i slutändan. Och man vinner mycket oftare så. Spikarna ska alltid ha god chans, man ska aldrig spika bara för att den är spelad till tre eller åtta procent, alltså bara för att oddset är högt. Det är till och med bra att spika, även om en häst är spikad till 70 procent fast den bara har 60 procents chans. Många tycker då att det är ett jättedålig­t spel, men egentligen är det inte det. För då har den vunnit, spelvärdet uppstår ju i kombinatio­n eftersom spelvärdet multiplice­ras med sex andra hästar. Och de ger spelvärdet. Inte favoriten som är överspelad, men den vinner i alla fall. Och det är det som är huvudsaken.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Det är ganska svårt spela V75 med begränsad plånbok. Men man vet att det vinner mellan en och tre favoriter i nästan varje omgång, då får man hitta just de som vinner och ta bort skrällarna i de loppen. Det är naturligtv­is jättesvårt, men ska man vara ensam om en stor vinst med en liten plånbok, då är det så man får göra. Ta inte alla sju favoriter, det går inte in, och även om det gör det så ger det inga pengar ändå. Utan hitta de två-tre favoriter som vinner, och ta bort de andra. Och sikta på skrällar i ett par andra lopp. Det blir inte speciellt dyrt.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– De kortaste loppen, om det finns några. Sen om det är någon i spår fem som är bra. Det är det absolut första jag tittar efter.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Viktigast är att spikarna vinner. Jag tar gärna en chansrik spik. Ibland spikar jag även de som inte är favoriter förstås, men det är för att jag tycker att de har bäst chans, inte för att de har ett högt spelvärde i en enskild häst. I ett kombinatio­nsspel måste man tänka annorlunda.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Jag har inget sånt, det finns inga stenhårda regler för mig. Det finns alltid undantag till allt.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Att hästen är travsäker till att börja med, alltså att den inte galopperar och att den är jämn i prestation­erna. Hästar som har toppkapaci­tet men bara visar det ibland är det värsta jag vet, de är hopplösa att spela på och lätt att hamna fel på. Så jämn och säker, allra helst ska det vara ett kallblod för de kan till och med galoppera en bit och ändå vinna loppet. Travsäkerh­et är absolut viktigast.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Jämna lopp i ganska höga klasser, typ klass 1. Det är många som är ungefär lika bra där. Kommer du upp i guld så är det oftast ojämnt.

Lägsta klassen kan också skrälla, men där kan det också finnas en mycket bättre häst som är på väg upp i klasserna. Och spårtrappo­rna, de har folk inte riktigt fattat ännu.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– Vissa grejer kan vara helt avgörande, om man exempelvis rycker skorna av en häst som inte gått barfota tidigare. En sån sak, det blir ju en helt annan häst, en helt annan prestation­snivå. Fast sån info finns ju inte inför varje lopp, men om den dyker upp så är den extremt viktig.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett, tycker du?

– Det är Åby. Efter att de skaffade open stretch, det är jättestor skillnad. Det är de roligaste loppen där också tycker jag. Väldigt stor skillnad, Bergsåker har rykte om sig att vara en skrällbana, men jag tycker att det är tvärtom.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– G.R. Lemon. Jag var väldigt säker på att den skulle vinna ett lopp på Halmstadtr­avet. Var svårare att spela på andra banor då, men det var första gången jag spelade ett fyrsiffrig­t belopp på en och samma häst.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– 606 000 kronor. Det var en konstig känsla när det kom in 600 000 på kontot och jag sen satt och förde över det till mitt bankkonto. Otroligt.

Till sist, går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på travspel?

– Nej, det gör det verkligen inte. Det är jättesvårt om man aldrig varit på trav eller spelat tidigare. Det är så enormt mycket du måste kunna. Allt det som jag kan nu har jag samlat ihop under decennier och så är det ju för alla som är något sånär duktiga nu. Jag lär mig fortfarand­e. En genväg, att bara komma rakt in, det är jättesvårt. Det är de tipsen som jag brukar ge, spår ett i volt, spår 5 i auto. Spela bara dem. Det är en genväg, men det ger ju inga miljoner. Men man kan åtminstone gå runt på det. Men för att bli duktig på trav måste du ha intresset och tycka det är kul. Är du duktig och har det tar det i alla fall två år innan du börjar få en känsla för det. Att få blicken för det är oerhört viktigt.

Ta inte alla sju favoriter – om de går in ger det ändå inga pengar

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden