Sporthelg

Patrik FERNLUND, 31

n År som travexpert: 11 år. Gör Sportblade­ts ”V75 i sista stund” varje lördag.

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Man tar intryck av alla möjliga aspekter, men det viktigaste är att själv få en bild av hästarna. Men även lyssna på tränarnas ord och försöka sätta in det i sammanhang­et. Och sen göra en bra soppa av det till slut.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Inte fega för mycket utan försöka gå snävt. Om man spelar för 200–300 kronor spikar man tre stycken, så man får med de här hästarna ute i kanterna. Blir alltid någon som går in där. Man måste försöka ta ställning när man har idéer och sen gardera rejälare i lopp som är lite mer öppna. Det smäller alltid någonstans och ibland går det utanför även dem som man tror på. Men då kan man ju sitta med ganska många hästar och klara av den smällen. Gå på det man tror på och spika hellre tre än två.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Bra form i senaste starten, har hästarna sett fina ut över mållinjen? Det finns ett uttryck som säger att man tar med sig intrycket över mål i senaste loppet in i nästa lopp. Det är mycket hur de ser ut för dagen, om de är kaxiga och hur intrycket var över mållinjen i senaste loppet.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Att hitta rätt spikar. Det är det som jag stöter och blöter i en vecka, att hamna rätt på spikarna är det svåra. Men det också det som är grunden till systembygg­et.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Bra spår, bra form, vettig kusk, bra tränare. Tränare är viktigare än kusk. Det är tränaren som gör allt jobb, hålla i ett par tömmar är inte så svårt. Det är mycket snack om kuskarna hit och dit, men det är tränarna som gör jobbet. Sen är det skillnad på om det är jag eller Carl Johan Jepson som kör, men sätter du upp Örjan Kihlström eller Jepson, det är sån marginell skillnad att det är viktigare att man har en bra tränare till en häst.

”Den som vet mest har ett försprång, sen kan man alltid vinna på att man har tur eller får stolpe in

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Mitt eget öga. Jag försöker att gå på det jag ser mer än det jag hör. Jag vill bilda mig min egen uppfattnin­g. Även om en tränare varit nöjd med en häst och jag inte tyckt den ser lika fin ut som tidigare försöker jag gå på mitt intryck av det i stället för tränarens.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Ston- och lärlingslo­pp. Sen stirrar jag mig inte blind på vilken typ av lopp det är, det är mer hästarna som avgör. Men ska du ha ett kort svar så är det nog ston- och lärlingslo­ppen som jag letar mest i.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– Utrustning­sinfon. Vagn, skor och så vidare, det är det absolut viktigaste att hålla koll på. Tyvärr har det blivit så med utrustning­shetsen. Men det är så sporten har utvecklats.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett?

– Skulle säga Axevalla. Det har blivit lite miljonutde­lningar där och det är ett långt upplopp vilket jag älskar. Det hinner hända mycket i loppen.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Ja, vad hette den då...? Det här var innan Sundsvall brann höll jag på att säga. Teaser Elegance.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– Jag har vunnit sexsiffrig­t, men ingen vinst som jag kan skryta med som är uppemot miljonen.

...men i längden tror jag inte att man kan ta några genvägar.”

Går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på trav?

– Kanske, men jag har inte hittat den lilla skogsvägen. I ärligheten­s namn tror jag inte att det gör det. Den som vet mest har ett försprång, sen kan man alltid vinna på att man har lite tur eller får stolpe in, men i längden tror jag inte att man kan ta några genvägar. Jag trodde att jag var expert innan jag själv blev aktiv, jag trodde att jag kunde allt. Nu har jag varit aktiv i sju år, och nu tror jag att jag kan 50 procent. Man lär sig extremt mycket nytt hela tiden med sporten. Många experter är jättedukti­ga, men de har ingen aning om varför en häst agerar som den gör där och då. Det är så mycket att sätta sig in i som folk inte förstår vad det gäller hästar, hur de tänker och hur de agerar. Är man insatt i båda delarna förstår man att man blir aldrig fullärd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden