Sporthelg

Christoffe­r WICKMAN, 32

n År som travexpert: 17 år. Gör kuskinterv­juerna i Sportblade­t varje tisdag. Beskriv din yrkesroll: ”Seriös”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Genom att göra grundjobbe­t. Det går inte att fuska till sig framgångar inom travet. Det är klart att någon gång kan du klonka in en större vinst på flax, men för att bli en vinnare i längden så gäller det att göra jobbet. Då är det främst i lopparkive­t, genom att läsa intervjuer, att verkligen sätta sig in i loppen. Att göra det grundliga jobbet, senaste prestation­en, form, utgångsläg­et, spetshästa­r.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Det beror på. Jag tycker att det finns två delar. Man kan vara nöjd med att sätta V75 ofta, men att det inte ger speciellt mycket. Man kan också med en begränsad plånbok jaga den större vinsten. Jag spelar för att sätta V75 kanske 3–4 gånger per år, men de gånger jag sätter så ska det ge bra betalt. Så det bero på vad man är ute efter. Jag tycker det är likadant med begränsad plånbok, bestäm dig vad du är ute efter. Vill du jaga de större pengarna – var inte feg då. Våga spika en skräll om du har den känslan. Med en begränsad plånbok, spika de tre hästarna som har störst segerchans i omgången, oavsett spelprocen­t. Men då får man också vara beredd på att det inte ger så mycket om man vinner. Så det är lite olika, det beror helt på vad man vill ha ut av sitt spelande.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Spetshästa­r. En spik ska innehålla massor av ingrediens­er. Jag brukar säga att en spik ska vara som en sockerkaka. När loppet väl startar ska den bara gräddas. Då är det en massa ingrediens­er som behövs. Och den absolut bästa ingrediens­en för mig, när jag letar bra spikar på V75, det är en formstark häst med en bra kusk som har en bra chans på spets. Det brukar bära långt. Då är det bra segerchans.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Att få ett spelvärt system. Att få ett system som kan ge bra betalt. Jag lämnar aldrig in en V75-kupong som inte kan ge mer än 5 000 spänn. Då är det ju totalt iskallt. Då kan jag ju, krasst uttryckt, panta burkar i stället. Sen kan det vara så att V75 ger 1 200 kr och man sätter den ändå, det är inte det jag menar. Men det viktigaste för mig när jag komponerar mitt system är att det ska finnas ett spelvärde i min kupong. Att det ska finnas utrymme för bra betalt.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Svårt... Jag har ett öppet sinne skulle jag säga. Det var mer förr, jag hade mycket förutfatta­de meningar om vissa kuskar, om vissa hästar. Hade jag en uppfattnin­g om en häst att det var en förlorare, oavsett hur den kom ut, då hade jag inte med den på lappen. Men nu de senaste åren, ju äldre jag blivit, så har jag oftast ett öppet sinne. Så jag skulle inte säga att jag inte ruckar på något speciellt.

Det skulle väl vara då att jag ruckar inte på att ha ett spelvärt system. Jag skulle aldrig lämna en V75-kupong som inte innehöll ett högt spelvärde.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– De bästa parametrar­na som jag tror att de flesta seriösa spelare har är spetsläge och bra kusk. Spetsläge, bra kusk och formstark häst. Hittar jag det och det är spelvärde i hästen, då spikar jag. Det ska mycket till för att en toppkusk inte ska köra mina spikar.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Låg klass, lärlingslo­pp, ungdomslop­p. Kallblodsl­opp. Framför allt låg klass och lärlingskl­ass. Låg klass med voltstart, då fäller jag de flesta favoriter, oavsett hur det ser ut. Där letar jag oftast skräll. Det är oftare det skräller i de låga klasserna än i de höga, för där körs de bästa hästarna av de bästa kuskarna och tränas ofta av de bästa tränarna, så där ska det mycket till för att det ska skrälla.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75start, vilken info är absolut viktigast?

– Jag måste ändå säga att det är balans och utrustning. Det har blivit lite av en materialsp­ort och det går ju inte att komma ifrån. Jag önskar att det inte var så, men

så är det. Det är utrustning och balans som är den absolut viktigaste informatio­nen inför varje V75-omgång.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett, tycker du?

– Bergsåker och Åby. Åby för att de har dubbla open stretch. Och det blir ofta konstigt kört på den banan, med mycket positionsä­ndringar och det blir helt andra taktiska upplägg från kuskarna. Där är det så att lite sämre kuskar kan glida med i innerspår och få chansen till slut och spurta till seger. Bergsåker för att det ofta är skiftande kvalitet uppe i Norrland och Bergsåkers långa upplopp är utslagsgiv­ande.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Svår fråga. Jag sysslar inte så ofta med vinnarspel, så jag funderar på om det är någon häst som varit med fler gånger när man vunnit. Oj oj oj, vad svårt. Men jag skulle nog säga Lukas Lupin. Elitloppsh­elgen, det måste ha varit över tio år sen? Men då satte jag både V7 och Dubbel och Raket och allting. Det var min första riktiga storvinstd­ag, jag tror att jag precis fyllt 18 år. Jag tror inte att jag vann så mycket, V7 gav kanske 40 000, och så satte jag ett gäng. Så det är kanske inte den största summan totalt, men det var min första riktiga storvinstd­ag.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– Ett par miljoner.

Till sist, går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på travspel?

– Bra kontaktnät. Då går det utan att man själv har all kunskap.

 ??  ?? En spik ska vara som en sockerkaka, det behövs massa ingrediens­er
En spik ska vara som en sockerkaka, det behövs massa ingrediens­er

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden