Sporthelg

Sandra SVENSSON, 33

n År som travexpert: ”Sju år på tv. Med trav och hästar sedan jag var barn.” Beskriv din yrkesroll: ”Lyckan att få jobba med mitt stora intresse.”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Gå på din tidiga magkänsla, oftast är den mer rätt än när man analyserat alltför mycket. Ju längre man varit med desto bättre har magkänslan blivit att följa, men som nybörjare är det väl lätt att man bara går på favoriter, i stället för att blanda. Så gå på magkänslan, och så det typiska, garderar man ett lopp, ta inte tio, ta tolv. Det är alltid den där 0,5-procentare­n som vinner när man gör det. Då är det bättre att ta en extra spik. Det är förbaskat, man lär sig liksom aldrig...

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Då måste man våga vara lite fräck, du kan inte ta favoritern­a i alla sju avdelninga­rna. Våga tänka utanför boxen och gå på lågprocent­arna, annars ger det ju inga pengar i slutändan heller. Sen är det ju alltid beroende på vad man spelar för, att vinna stort eller litet? Man måste lägga upp spelet därefter också, beroende på vad man har för mål och tanke med det. Den är förstås alltid att ha sju rätt, men disponera det lite efter hur du spelar.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Det är spikförsla­g. Eller om det är någon ”nästagånga­re” man haft, som man bara längtat efter att få med på spelet. Just för att man har följt den. Antingen att den sett helläcker ut utan att ha fått till det och vunnit, eller så är det någon som har kört sicksack ute i tredjespår och ändå håller kanonbra till en tredjeplat­s.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Jag kollar väldigt mycket i lopparkive­t innan. Sedan gäller det att tänka till, oftast är det något lopp jag vill helgardera, eller om jag har något lås. Jag börjar med det som känns självklart. Och sen därefter bygger jag vidare på det med en, två eller tre spikar beroende på hur insatsen ska bli till slut. Men jag har ingen speciell ram, att det alltid ska vara två spikar, eller att jag alltid först måste gardera största favoriten. Det funkar inte alltid. Jag försöker hitta en mer spelvärd spik, det blir väldigt viktigt eftersom man oftast bygger systemet på det.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Det var en bra fråga. Till slut är man ju där och gör det man säger att man inte ska göra... Jag vill helst spika kuskar som är rutinerade. Man ska helst göra det, det är en trygghet i sig. För hur bra än hästen är, så kan de andra konkurrent­erna köra hårdare för att den här kusken inte har respekt eller erfarenhet­en med sig. Det är sånt jag försöker att inte rucka på, men som jag ändå gör ibland...

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Bra kusk och tränare går jag mycket på. Hellre form än klass, det vill säga jag går hellre på senaste start än gamla meriter. Sen är det alltid så att startspår är väldigt bet ydelsefull­t.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Oftast de här stoloppen. Voltlopp också, jag kan tycka att det ofta blir galopper som man inte räknat med där. Och det är olika som prickar starten, så jag tycker det kan vara svårare att läsa på förhand. Det är fler som försvinner. Så volt brukar jag tänka på lite grann, det är inte lika lätt att säga att ”den och den” sitter i ledningen efter 200 meter i de loppen.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– Lopparkive­t. Det är det jag börjar med. När vi lämnar in våra tips har ju inte Ronden eller några andra tidningar kommit, så lopparkive­t är bra för mig. Sen efteråt får jag läsa på det som är intressant, om jag får höra om en viss taktik eller en intressant utrustning­sdetalj. Då kanske jag tänker om från ursprungsi­dén. Men lopparkive­t och intrycken av häst är det jag går mest på.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett?

– Det är nog Axevalla, med det upploppet där de får fritt mitt i. Det är min känsla.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Zenit Brick innan han blev gulddivisi­onare.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– En enskild gång var det väl närmare 300 000 kronor. Det var en bra dag.

Går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på trav?

– Nej, inte som jag kan i alla fall. Det är det hårda jobbet som gäller, jag har inte kommit på något bättre sätt.

 ??  ?? Sandra Svensson jobbar som travexpert i TV4.
Foto: TR MEDIA
Sandra Svensson jobbar som travexpert i TV4. Foto: TR MEDIA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden