Sporthelg

Micke NYBRINK, 57

n År som travexpert: ”29 år.” Beskriv din yrkesroll: ”Försöker gå mot strömmen.”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Det blir man genom att vara väldigt travintres­serad, följa sporten så mycket man bara orkar och hinner. Det är nummer ett, det går inte att bara läsa sig till, utan man måste vara jätteintre­sserad av allt som har med trav att göra. Samtidigt måste du ha någon matematisk spelådra i bakgrunden som gör att du gillar att spela och inte är rädd för att ta risker. Det går inte att vara någon alltför tråkig analytiker. Man måste nog vara en obotlig optimist också, eftersom det oftast går dåligt.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Då ska man nog välja sina tillfällen då man spelar. Eller spela tillsamman­s med andra. Kan vara lite tråkigt, det kan vara någon annan som bestämmer och så vinner man inte så mycket när man väl vinner. Men många tycker det är roligt ändå, för de får vinna lite grann och vara med i ett gäng som spelar. Men ska man spela själv eller bara med ett par tre kompisar så ska man nog välja ut en spelform som man koncentrar sig på och läsa på ordentligt till den. Tycker man V86 är bästa spelet, då spelar man bara V86. Och kanske inte ens varje vecka då, det beror lite på hur mycket man är beredd att riskera. Men man ska räkna med att det man riskerar är pengar som man inte behöver till något annat. Det är alltid nummer ett inom spel. Det finns ju också människor som inte spelar de stora streckspel­en utan spelar de här som folk har glömt bort. En V5:a på någon sidobana, eller lördagskvä­ll på V65, för då är det ingen som orkar läsa på. V75 är väldigt genomlyst, då slåss du mot de bästa hela tiden och alla vet allting.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Jag letar efter någon häst som jag gillar mycket, som man har väntat på ska starta i V75. Man kan hästarna så bra på V75 så man scannar av listorna ganska fort. Sen kan första tanken ibland missta sig, när man väl börjar tränga in i listorna så är det roligare än man tror.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Man måste försöka vara ganska kritisk mot de stora favoritern­a, och inse om det finns en chans att de kan förlora. Då blir det genast mycket mer intressant. Jag spelar inte några monstersto­ra lappar i några bolag, det funkar inte så bra att spika två, tre jättefavor­iter på V75. Det går på V86, men inte på V75. Där försöker jag mer hitta ett par tre hästar som jag tror mycket på och som inte är så hårt spelade. Och så får man bygga mycket kring det.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Ja du... Jag har en massa givna principer som jag tycker att jag verkligen borde hålla på, men jag gör bort mig gång på gång och ruckar på de här grejerna... Jag skulle vilja vara en mer fyrkantig människa, men jag gillar hästarna så mycket att jag ofta faller för det. Man ska kanske vara lite mera kall och börja inse att den här hästen ska du inte tro så mycket på. Jag har svårt att ändra mig ibland, med en dåres envishet. Men jag ska försöka någon gång att inte rucka på något, jag har ju bara hållit på med det här i 40 år nu.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Den ska vara travsäker, den ska vara i form, inte finnas några frågetecke­n för formen, oavsett ursäkter. Den ska helst ha ett så bra läge att den får lite gratis. Är den favorit, man vet att den kommer till ledning och vet att de andra nästan är uppgivna – då är det svårt att hitta någon bättre, och då gör det inte så mycket om det känns som att alla tror att den vinner ändå. Travsäker, bra form, och så ingen tveksam kusk. Det funkar inte på V75 har det visat sig. Man faller ofta på hästarna som körs av en mindre bra kusk som man tagit med för att de inte varit så spelade. Men det visar sig gång på gång att det var så av en anledning.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– De kan finnas var som helst, men gärna ett lopp där man vet att de betrodda hästarna inte är så bra som alla tror, att favoritern­a känns svaga. Men samtidigt brukar folk upptäcka det. Man ska försöka komma lite utanför, i vissa lopp har folk tänkt att det bara är två, tre hästar som kan vinna och sen slutat leta. Det kanske inte är något spiklopp, men ett lopp där det bara spelas på två, tre hästar. De loppen kan man i alla fall tugga om en gång till. Då kanske det finns något där, och då är det i regel en jäkla grej, för då spricker nästan alla, även om det inte är en sån jätteskräl­l. Men alla drar sista strecket efter tre.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– Jag tycker det är jättevikti­gt med tränarinte­rvjuer. De ska man läsa och ta till sig. Samtidigt får man tänka lite, om det är V75 så startar de där för att de tror att deras häst ska göra ett bra lopp. Så där låter det bra på nästan alla. Och alla har alltid en bortförkla­ring till varför hästen eventuellt var dålig senast. Man ska läsa intervjuer­na, men förstå att tränaren är ordentlig part i målet. Och så ska

man försöka lära sig vilka som har extra klart för sig och vilka som alltid skönmålar och säger att allting är tipptopp. Det får man genom att vara otroligt travintres­serad.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett, tycker du?

– Åby? Dubbla open stretch. Jag tycker känslan är att det är så.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Brian Key. Han var en favorit hos mig, med sina taxben och vilja att vinna. Jag fick 50, 30 och 20 gånger på honom vid några tillfällen. Han var alltid underdog och alltid bättre än oddset.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– Jag har inte vunnit något miljonbelo­pp, men på V65:s tid så vann jag 450 000 en gång i början av 1980talet. Det var väldigt mycket då. Jag har vunnit många halvstora vinster, men jag har aldrig vunnit en miljon. Däremot har jag varit... eh... fast det säger ju alla att de varit jättenära enorma summor, men det har jag ju varit. Fast det har ju att göra med att jag spelat i 40 år.

Till sist, går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på travspel?

– Nja, gör det det...? Nu för tiden är det ju, om man spelar på de här stora spelformer­na och lämnar in väldigt sent strecklist­an eller spelprocen­ten som nästan är bästa ranken. Så om man är riktigt jäkla lat eller inte vågar sätta sig in i det kan man titta mycket på spelprocen­ten och sena speltrende­r. Finns många sista-minuten-tips. Problemet är att det är många människor som gör det, så utdelninge­n sjunker lite. Men de tipparna är otroligt duk tiga och har allt på bordet.

Skulle vilja vara mer fyrkantig, men gillar hästarna så mycket att jag ofta faller

 ??  ?? Brian Key och Peter Walltin på Halmstad 2009.
Foto: TR MEDIA
Brian Key och Peter Walltin på Halmstad 2009. Foto: TR MEDIA
 ??  ??
 ??  ?? Micke Nybrink kör loppen i badkaret.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Micke Nybrink kör loppen i badkaret. Foto: BJÖRN LINDAHL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden