Sporthelg

Martin BERG, 43

n År som travexpert: ”18 år på Sportblade­t, ytterligar­e två år innan dess på Vi Tippa.” Beskriv din yrkesroll: ”Utmanande.”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Man läser på, använder magkänslan och går ofta på första intrycket. Risken är att läser man på för mycket under veckan. Lämna in första idén, den är ofta rätt.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Man ska inte spela på favoriter. Någonstans måste man också bestämma sig för vad man man spelar för. Är man ute efter en ny cykel, eller en jorden runt-resa? Målet får styra hur man spelar. Har man små medel måste man vara lite djärvare – om det är de stora pengarna man vill ha. Skippa favoritern­a och leta skrällar.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Underskatt­ade hästar. En som inte drar till sig allas uppmärksam­het, en häst som är bortglömd eller som inte värderas rättvist.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Att komma rätt på det där man måste gå kort. För någonstans måste man ha få streck – det är det som är nyckeln till att det ska funka, att man då gör rätt val. Det är så många parametrar, väder, vind, hästarnas dagsform, tränarnas dagshumör, spelarnas värderinga­r och så vidare att man också måste ha tur. Medvind. Men ett tips är ju, att om man har flytet, så har man ofta flyt

i block. Det gäller bara att hitta det. Och då är det ännu viktigare att lyssna på magkänslan, då går det nästan av sig själv. Allt man gör blir rätt. Det är lite läskigt.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– Att kunna prata med kuskar och tränare själv, och även kunna ställa följdfrågo­r, skulle jag säga är viktigt.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Man har alltid sina favoritkus­kar och då har man också sina inte-favoritkus­kar. Där kan det vara svårt att förhandla med sig själv, att man inte alltid är rättvis på ett både positivt och negativt sätt. Om man har en kusk som man inte gillar kanske man plockar bort honom eller henne lite för ofta. Och tvärtom, har du en kusk du gillar kanske du plockar med honom eller henne lite för ofta.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Det är en kombinatio­n. Bra spår. Det är extremt jobbigt att spika, hur bra än hästen är, om den har spår tolv. Bra utgångsläg­e, passande förutsättn­ingar för loppet, och form. En häst är aldrig klar om den inte har form.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Haha, alla. Det är olika, en del säger att stolopp eller lärlingslo­pp är skrälltäta, men det kan skrälla minst lika bra i guldlopp tycker jag. Särskilt på vintern.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett?

– Bara en? Definitivt inte Jägersro. Men jag skulle kunna sträcka mig till Solvalla. Det är mycket hästar i omlopp, många som vill lyckas just i Stockholm. Och det finns mycket som kan gå fel i Stockholm.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Sävaflicka­n med Åke Svanstedt. Var inte favorit och var en spik på ett V75-system.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– Det var i den omgången med Sävaflicka­n, den gav runt 716 000 kronor.

Till sist, går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på travspel?

– Genväg? Nej. Bonnröta i såna fall. Men det tror jag inte på. Det är det hårda jobbet som gäller, plus att du måste ha tur oavsett. Även om du är proffsspel­are och står där med en plånbok med sexsiffrig­a belopp måste du ha flyt. Det går inte att komma ifrån. Sen kan du behöva mer eller mindre flyt beroende på förutsättn­ingarna.

HAR DU EN KUSK DU GILLAR KANSKE DU PLOCKAR MED DEN LITE FÖR OFTA

 ??  ?? Åke Svanstedt och Sävaflicka­n.
Foto: TR MEDIA
Åke Svanstedt och Sävaflicka­n. Foto: TR MEDIA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden