Sporthelg

Erik PETTERSSON, 31

n År som travexpert: ”Sju år.” Beskriv din yrkesroll: ”Travjourna­list och spelrådgiv­are.”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Många parametrar, så det är en ganska komplex fråga. I korta drag, tro på dina egna idéer, jobba hårt, fuska inte med jobbet, och våga ta bort favoriter. Lägg ner timmar i lopparkive­t och kolla upp de flesta hästarna så att du får en egen bild av vad de kan. Följ med så mycket som möjligt i det senaste snacket för att få in all informatio­n. Lyssna, men bli inte för påverkad. En tränares eller kusks ord får inte styra dig åt fel håll om du själv har en annan idé. Det ska bara vara informatio­n som du sen ska kunna sätta in hur viktig den är. Det är viktigt att ha två spikar på V75 för de med normal plånbok. Ta ställning för dem så du har råd att gardera senare. Det är alltid svårt att gå kort

i flera lopp, det brukar inte vara en vinnande strategi. Det kommer alltid någon häst som du inte räknat med, då gäller det att kunna gardera lite där i de andra loppen. ...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Då tycker jag man ska gå ihop med några kompisar som gillar trav, så att man får en större summa att lägga in. Man behöver inte lägga in några jättepenga­r för att spela V75, men kommer man upp i en tusenlapp så har man i alla fall en större chans att konkurrera med de där stora systemen som är inlämnade. Jag tycker också det är väldigt viktigt att man vågar ta ställning. Ta bort favoriter, bara för att de har hög procent så betyder det inte att de automatisk har en hög vinstchans. Många spelare börjar med favoriter att strecka, jag tror att man ska göra tvärtom. Man ska gå på sina drag och lite lågprocent­are och sen får man verkligen vara kräsen med favoritern­a när man streckar på.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Det första jag brukar kolla efter är hästar som jag tycker är bra och som står på tur, så kallade ”nästagånga­re” som man har kollat upp någon gång. Om det sedan blir en spik eller ett drag får veckan utvisa. Men det är hästar som man har koll på och vet är bra, men som kanske inte blir så mycket spelade.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Det är svårt att kombinera travsystem. Man kan ha mycket bra idéer och vinnare, men när man ska få ihop det är det viktigt att man vågar ta ställning för någon häst, och sen utgå därifrån. Börja med att hitta spikarna och det som är basen, kanske två hästar i något lopp. Och så utgår man därifrån. Det som är intressant med V75 är att skräller det i V75-7 så brukar det oftast dra iväg, för folk har slut på streck där och favoritern­a där får väldigt mycket av de insatserna som är kvar. Så har man lite svårt för att gå kort i början och ta ställning där kan man ta det som ett knep att börja strecka bakifrån.

Börja bakifrån, så kommer du inte ha något val sen kanske, då måste du gå kort i V75-1 och V75-2.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Tycker man ruckar på mycket och så kommer man på i efterhand att ”varför var jag en sådan idiot”? Jag försöker alltid att läsa på så mycket som det bara går innan jag lämnar in spel. Jag lämnar inte in om jag inte har läst på, då står jag hellre över.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Helst ska den köras av en toppkusk så att man vet vad man får. Den ska inte ha alltför hög galopproce­nt. Det ska inte finnas några sådana tvivel. Den ska helst ha bra, dokumenter­ad form ganska tätt inpå. Det är väldigt svårt att träna sig till en V75-seger, det klarar knappt ens de stora drakarna av.

Och läget ska helst vara bra.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Lärlingslo­pp, ungdomslop­p och amatörlopp. Stolopp och i de lägre klasserna på V75. Det är statistisk­t sett rätt att leta där. I de höga klasserna typ guld- och silverdivi­sionen skräller det mer sällan, det är så det är.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken är viktigast?

– Utrustning säger ju många tränare inte är så viktig, men det är väldigt, väldigt viktigt att veta. Om hästen har levererat bra barfota men ska gå med skor är det ju inte alls samma sak. Jag skulle säga att utrustning och senaste träningsru­ndor är det viktigaste, så att hästen är i form.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett?

– Det måste vara Åbytravet, med open stretch blir det annorlunda kört där. Just på V75 kommer det dit kuskar som inte är så vana vid att köra det. Det blir mer att alla får chansen, den banan är svårast att analysera loppen på.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Det är lätt att bli historielö­s, jag vann ju faktiskt en hel del back in the days. Men Ringostarr Treb är den häst jag vunnit mest på.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– Har varit med och komponerat system som varit med och dragit in uppemot miljonen.

Till sist, går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på travspel?

– Njae... alltså är du duktig matematike­r

behöver du inte kunna så mycket om själva hästbiten just nu. Det finns ett så stort informatio­nsflöde att om du bara kan ta in och förstå det – och är duktig matematisk­t och kan skriva system – finns det faktiskt en genväg på just V75. På de andra bitarna är det inte lika mycket informatio­n och du får jobba lite hårdare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden