Sporthelg

Mario LIPOVAC, 28

n År som travexpert: ”28 år. På Sportblade­t sedan oktober 2015. Totalt fem år på olika sajter.” Beskriv din yrkesroll: ”Travskadad.”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Om det var så lätt... Man ska vara insatt i hästarna så klart, vara påläst och ha känslan och intresset att följa. Man ska gå på sin egna magkänsla. Men det är svårt om man inte kan mycket om trav. Kolla på kuskarna, se vilka som kör hästarna. Och sen utgångsläg­et givetvis.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Då tycker jag att man ska ha två spikar, kanske en tredje fräck spik. Eller om det är ett lopp som man tycker är jätteöppet så tar man ställning för den häst man har bäst känsla för och spikar den. Då har man gjort ett val där andra kanske har spillt med fler hästar. Två spikar, och sen ta ställning i ett lopp man tycker är svårt. Sen kanske hitta ytterligar­e ett lopp med två, tre hästar och sen fylla på lite mer i resten. Då får man ändå ett ganska slagkrafti­gt system för 200–300 kronor.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Vet jag att en världsstjä­rna ska ut i ett V75-lopp så kollar jag direkt vilket läge den har. Jag kollar hela omgången, hela listan och oftast skriver jag ner en första-tanke direkt på hur jag tror ungefär. Och sedan när det närmar sig kan man se lite hur folk har spelat med procenten, och se om man är helt fel ute. Sen kollar jag mycket efter vad Örjan Kihlström och Björn Goop kör, de två kollar jag lite extra på eftersom de två oftast vinner något lopp på V75.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Att jag själv har en bra känsla. Och kanske har en spik på någon fräck häst och någon mer trolig. Det behöver inte vara en storfavori­t, men ett fräckt lås. Och så undvika att bara ta nio/tio av tolv hästar. Ibland kan jag känna att det är två hästar som absolut inte kan vinna och tar då med alla utom dem. Men det är farligt, för spricker du då är det jobbigt alltså... Oftast väljer man bort två lågprocent­are, men det är ju de som kommer rensa. Så det är lika bra att kanske ta ställning i ett annat lopp, ta bort en häst där du tror att det du har löser det ändå, och så får du med alla i det första loppet.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Att ta med ledarhäste­n är ju viktigt. Jag försöker alltid lösa spetsstrid­en, det är något man inte ska underskatt­a. Sen har jag en lite oskriven regel att jag gärna spikar Björn Goop. Speciellt om han har en bra chans med en bra häst, det spelar nästan ingen roll vilket spår han har. Man tar honom ändå, så länge han inte kör någon åsna... Sen beror det lite på vilka banor det är också, jag har lite olika tankar för olika banor. En regel är att alltid försöka ha en rolig spik och en mer trolig.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– En bra kusk och att den kommer till ledningen. Och om det är kort distans, då är det ännu större chans att den är säker. En häst från ledningen med en bra kusk, det är förmodlige­n en bra spik.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Unghästlop­p med två- och treåringar. Unga hästar vet man inte riktigt var man har. Efter en vecka kan de bli 20 meter bättre. De och sedan stolopp med voltstart, där kan det galopperas en del och öppna för skrällar.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– Det är svårt det där. Utrustning är inte allt, men... Jag gillar att kolla lite allt möjligt. Så lite utrustning förstås, om det är någon som ska gå barfota som man väntat länge på. Och sen tränarinte­rvjuerna. De kan jag sitta och läsa, och kolla spetsstrid­en på lopparkive­t.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett, tycker du?

– Får jag bara säga en? Två långa upplopp, det är Axevalla och Bergsåker. De två är lite mer skrällbano­r.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Åh herregud... Jag spelar ju inte vinnare mycket. Propulsion och GlobalSati­sfaction säger jag ändå.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– Ensam? Jag kör ju tillsamman­s med andra. Vi vann 1,2 miljoner förra sommaren och var bäst i landet på det. Men själv har jag vunnit runt 100 000 kronor som mest.

Till sist, går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på travspel?

– Man ska lyssna på mig, haha. Nej, jag tror inte att det finns några genvägar. Sen läser man ju om folk som kör på sina personnumm­er och sånt... Fast Harry Boy kan ju vara en genväg. Där du får systemet i handen. Men vill du tippa själv finns det nog inga genvägar, där får man läsa på. Du måste lägga ner hårt jobb själv.

Jag har en oskriven regel att spika Björn Goop så länge han inte kör en åsna

 ??  ?? Foto: ANDREAS HILLERGREN
Foto: ANDREAS HILLERGREN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden