Sporthelg

Per SKOGLUND, 38

n År som travexpert: ”Har jobbat med trav i 20 år.” Beskriv din yrkesroll: ”Programled­are för världens bästa sport.”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Bestämma dig för vilken informatio­n som är viktig. Formen på hästarna är det viktigaste för mig. Och sen lära känna kuskarna och tränarna. Hur de lägger upp sina lopp och träning, så att man förstår dem. Så man vet att det inte är någon fara om en viss häst varit borta i tre månader, den kan vinna direkt ändå. Man måste förstå hur de tänker med sina hästar.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Söka upp andra med en begränsad plånbok och göra ett större system. Spela tillsamman­s. Det gör jag i alla fall, och det funkar bra för mig. Det är mycket roligare och bättre att vinna en del av en större vinst än att inte vinna något alls.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Omgångens mest spelade häst. Och så bestämmer jag mig för om jag tror på den eller inte. För mig avgör det mycket om hur jag lägger upp spelet på V75 i den omgången.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Att jag har en spik som inte så många andra har. Jag spikar i det lopp där jag vet att många spelare tar många hästar. Det vill säga ett jämnt spelat lopp där favoriten är spelad på 22–23 procent. Där vet jag ju att många spelare har många hästar, där försöker jag hitta min spik, för då har jag kopplat greppet på de andra spelarna som har ödslat streck i det loppet. Då kan jag ha mina streck någon annanstans.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Mina egna idéer. Jag låter mig inte övertygas om att någon annan har rätt, om jag bestämt mig för någonting står jag fast vid det. Sedan kan det vara fel, men jag tror jag vinner på det i längden.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Bra spår, bra kusk, bra häst och bra form. Det är de fyra punkterna jag går efter.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– För mig är det oftast i bronsdivis­ionen och silverdivi­sionen. Av hävd händer det mer sällan att det skräller i de högre klasserna, men när det väl skräller där blir effekten av skrällen så mycket högre upplever jag. De flesta har ett ganska inrutat mönster, de känner igen hästarna och vet hur bra de är. Och då blir det ungefär samma hästar som blir spelade.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– Fan vilken svår fråga. För mig är det nog ändå att titta på hästarna, hur de har presterat i de senaste starterna.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett?

– Visby! För att på ön gäller inga andra regler. Det är konstiga hästar som vinner där emellanåt, en häst som står i 40 gånger den kan vinna med 40 meter. Och de som är från Gotland eller som sett den, de ”ja, men den hade chansen i dag”, medan en annan bara ”Va?! Den har ju varit sämst, hur kan den vinna?!” Visby, det kan vara helt otroligt där. Helt plötsligt bara, det kan vara en 20-oddsare.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Som enskild häst? Don Active med Åke Sundberg.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– Fem eller sex miljoner, det var två olika system. Men det var inte jag som vann det själv förstås, utan i ett bolagsspel. För egen del har jag som mest vunnit någonstans mellan 150 000 och 200 000 kronor.

Går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på trav?

– Lyssna på de som kan mer och lägg till dina egna idéer. Låt de andra göra jobbet. Och framför allt, lyssna på V75 Direkt och sändningar­na på atg.se, där finns ju oftast absolut senaste nytt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden