Sporthelg

Anders MALMROT, 48

n År som travexpert: ”Har jobbat inom travet sedan 1998.” Beskriv din yrkesroll: ”Sportchef på Solvalla.”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Eftersom jag fortfarand­e jobbar med att dra in den där storvinste­n så... Men se så mycket lopp som möjligt och bilda dig en egen uppfattnin­g. Alla har väl sina knep och knåp, men att man är påläst och har en tro på sig själv är viktigt. Att man tror på det man själv ser så att man inte går i någon fälla och blir lurad av någon annan. Stå stark i din egen loppkoll.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Jag gillar att ta ställning och ta ut de lopp där jag tror att det skräller och gardera rätt i de loppen. Ha två eller tre spikar, ta ut det loppet som du tycker är svårast ochhelgard­era gärna det.

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– Förutom vilka som deltar då? När jag började i min tidigare roll tittade jag alltid efter startspåre­n, och vem jag tror kommer sitta i ledningen. Jag tror att det är nyckeln i loppet. Och håller ledaren undan eller är den möjligen lite för vek sista biten? Men nyckeln är att läsa loppet.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– Form på hästen. Att den jag går på har visat form på slutet. Jag ser så pass mycket lopp, det är 90 tävlingsda­gar på Solvalla, att jag hinner se de flesta hästarna. Sedan har man ju ATG live rullande på kvällarna så jag håller mig uppdaterad den vägen. Jag tycker att jag har rätt bra koll på hästarnas formstatus.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Har nog ingen sån grej. Jag är flexibel och kan rucka på saker. Är inte sämre än att jag kan ändra mig. Min regel är att inte ha någon regel, för omgångar och lopp kan se så annorlunda ut. Så de som säger att de aldrig spikar bakspår vill jag syna, för med garanti kan jag nästan säga att de gör det. Jag tror att de flesta som säger att de har regler som de aldrig ruckar på, de ljuger, haha.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Då vill jag ha bra form på hästen, kusken – och gärna vara den som kommer till ledningen.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Oftast är det i de lite lägre klasserna, där hästarna inte är lika synade och inte varit med lika mycket hos de stora streckspel­arna. De kan hamna lite under radarn och det är enklare att hitta ett drag i klass två än vad det är i de högre klasserna. Där är de belysta de flesta.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– När det är den perioden, hovbeslag är viktigt. För det andra kan jag se mig till, men informatio­nsmässigt är det hovbeslag och huvudlag och till viss del vagn. Nu för tiden måste man ta hänsyn även till den.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett?

– Ja, det där hade man ju som ett epitet förut, och då var det Bergsåker. Men jag vet inte riktigt om det håller? Jag kan inte riktigt statistik och historik på banorna nu, hur det har sett ut?

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Jag hade ett skrälldrag som jag vann på, det är länge sen nu. Fine Lucrative hette den, med Åke Glaas. Den vann på Mantorp någon gång i mitten av 1990-talet. Det var min spik och vi vann väl 250 000, vi var några kompisar som spelade.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– Själv har jag inte haft någon sådan där toppvinst, men har vunnit på ett andelsspel, 630 000 kronor.

Går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på trav?

– Att man har sin favoritexp­ert och tar rygg på honom. Man köper in sig i ett bolag där man har förtroende för den som tippar. Då kommer man ju undan många timmars påläsning. Det är klart att det är ett bra komplement nu som inte funnits tidigare. Det har ju funnits Harry Boy, men nu finns det en möjlighet på marknaden att man får en känsla för sin egen expert som man litar på och köper in sig i det systemet. Så det är klart att det finns en genväg nu som inte funnits tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden