Sporthelg

Carl WANGLE, 27

n År som travexpert: ”Två år.” Beskriv din yrkesroll: ”Travanalyt­iker.”

-

Hur blir man en vinnare på V75?

– Lita på dina egna idéer och våga spika emot en favorit.

Man måste våga gå emot strömmen på V75. Det är så många som spelar V75 varje lördag, över en miljon system. Så man måste våga gå emot strömmen och vad alla andra experter går på. Om man har en egen idé måste man våga gå på den, i längden kommer det att bli vinstgivan­de. Samtidigt som det gäller att hänga med under veckan, det hinner svänga lite från att startlisto­rna kommer till det blir spelstopp på lördagen. Ibland är det positivt och ibland är det negativt att följa med allt in i den sista sekunden.

...och hur ska man tänka med en begränsad plånbok?

– Jag skulle rekommende­ra minst två spikar för att ha råd att gå de resterande loppen med ett flertal hästar, så att man får med de där miljonskrä­llarna. Sen är det även att lita på sina egna idéer. Spelar man för en lite mindre peng måste man våga lita på dem och kanske spika en skräll om man tror att just den vinner. Så minst två spikar, och varför inte spika en skräll man tror på?

Vad är det första du letar efter i V75-startlisto­rna?

– En bra spik, en stark spik som jag kommer luta mitt system på. En häst som jag bara tror vinner, oavsett om det är en Järvsöfaks-favorit eller 10-procentssk­räll. Man måste alltid ha en stark spik som alltid vinner. Jag tittar på kusk, tränare och form, tre viktiga faktorer. Men framför allt stallets form och sedan startspår. Leta spetsvinna­re i lopp är alltid viktigt, speciellt över 1 640 meter.

Vad är viktigast när du komponerar dina system?

– En stark spik om man spelar lite större. Om jag spelar med en lite mindre plånbok är det två starka spikar. Är det en favorit jag inte tror på brukar jag inte ta med den på systemet, för i längden är det vinstavgör­ande. Speciellt jag, som inte varit med så länge och är lite nytänkande, vågar faktiskt ta bort favoriter så fort jag inte tror på dem. Ibland händer det att de vinner, men det får man leva med.

Som travexpert, vad ruckar du aldrig på?

– Generellt ska man undvika bakspårssp­ikar om man inte har analysen klar för sig att det kommer bli tempo

i loppet.

Vilka kriterier ska en ”säker” spik uppfylla?

– Den ska vara i form, ha fått bra träningsra­pporter och analysen i loppet ska ju helst vara att den kommer till ledningen tidigt i loppet. Det är de kriteriern­a jag helst vill se för att min spik ska vinna. Sedan måste man ju kolla på motstånd och tidigare insatser. Men form och läge är viktigt.

I vilka typer av lopp letar du efter skrällar?

– Stolopp över två volter, det är framför allt där det skräller mycket. Sedan i de lägre klasserna där hästarna är mer jämna och man kanske inte vet riktigt hur bra de är förrän de har visat sin fulla kapacitet. Generellt i voltstarts­lopp och i lägre klasser skulle jag säga.

Det finns en djungel av informatio­n inför varje V75-start, vilken info är absolut viktigast?

– Tränarinte­rvjuerna är väl något av det viktigaste för att se hur status är för dagen. Sedan är det alltid bra att bra att följa med i Trav365:s liverappor­t på lördagar för att få senaste nytt. Där har man full koll via experter som suttit med hela dagen och rekat.

Där får man det absolut senaste, om man glömt att plugga någon timme i veckan får man allt där.

Vilken travbana är Sveriges skrällbana nummer ett?

– Axevalla skulle jag säga. Det långa upploppet, det mäter väl 220 meter om jag inte minns fel? Långa upplopp är mer krävande och ger chansen till alla hästar att komma in i matchen även från de bakre leden. Ofta är bakspåren inte är lika mycket spelade som de längre fram. Axevalla och Romme skulle jag säga. Fast Åby är min favoritban­a med dubbla open stretch. Det brukar ofta bli mer händelseri­ka lopp där.

Vilken häst har du vunnit mest pengar på?

– Spicy A med tränaren Thorsten Tietz och körd av Dennis Spangenber­g. Det var i ett V75-system som gav 700 000 kronor och sedan även Extra Fudge med Jorma Kontio, då spelade vi in 1,9 miljoner på ett andelsspel.

Hur mycket har du vunnit som mest på V75?

– 1,9 miljoner kronor i februari i år.

Till sist, går det att hitta en genväg till att bli en vinnare på travspel?

– Det är svårt att hitta genvägarna, man märker framför allt att när man inte gör jobbet så är man långt bakom dem som gör jobbet. Det märks när man spelar. Så, följ en expert som man tycker om och ta rygg på den informatio­nen, krydda sedan med egna idéer. Men man måste ändå göra jobbet, det är därför andelsspel är så fantastisk­t.

En stark spik om man spelar lite större, två starka med lite mindre plånbok

 ??  ?? Foto: CAROLINA BYRMO
Foto: CAROLINA BYRMO
 ??  ?? Fotnot: Experterna­s tips har tidigare publicerat­s i V75-bibeln
Fotnot: Experterna­s tips har tidigare publicerat­s i V75-bibeln

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden