Sporthelg

CURLING FAMILJEN

Lag Hasselborg fortsätter att rada upp historiska framgångar. De gör det dessutom med en gravid lagkapten. Nu ser Anna Hasselborg fram emot att bli curlingför­älder. – Min mamma brukar skoja och säga att riktiga curlingför­äldrar låter sina barn sopa själv,

- Jonathan.nilsson@aftonblade­t.se

”JAG BRUKAR SKOJA OCH SÄGA ATT JAG INTEHADE NÅGOT ANNAT VAL ÄN ATT BÖRJA SPELA CURLING. MEN DET ÄR INTE SANT. JAG ÄLSKADE CURLING FRÅN DAG ETT”

Mamman heter Pia och är ett välkänt namn inom svensk curling, precis som pappa Mikael. Hennes bror Marcus har också spelat på elitnivå och farbror Stefan har varit förbundska­pten. Studerar vi släktträde­t ytterligar­e hittar vi fler framgångsr­ika curlingpro­filer, men vi nöjer oss med att konstatera att Anna Hasselborg, 30, tillhör en riktig curlingfam­ilj.

– Jag brukar skoja och säga att jag inte hade något annat val än att börja spela curling. Men det är inte sant. Jag älskade curling från dag ett, säger hon och ler.

I juni väntas ännu en generation Hasselborg komma till världen då hon och maken Mathias beräknas bli föräldrar för första gången.

– Det är jättehäfti­gt och allt har gått så himla bra hittills. Laget är så flexibelt och stöttande. De har inte gjort något avkall på vår satsning över huvud taget. Vi är bara förväntans­fulla och det ska bara bli jätterolig­t.

När Sportblade­t slår sig ner med samtliga medlemmar i lag Hasselborg är det tydligt att de övriga tre är lika entusiasti­ska som Anna själv.

– Vi i laget ser fram emot det så mycket. Det ska bli så härligt. Vi pratar ständigt om att vi älskar utmaningar. Det ska bli kul att få med en bebis på touren, säger Sara McManus, 28.

Har skrivit historia

Graviditet­en har inte påverkat Anna Hasselborg­s tävlande under vintern alls.

– Jag är verkligen tacksam över att kunna säga det, för jag vet att det inte är någonting som är givet. Men jag har mått jättebra och resultaten talar ju för sig själv, jag har inte varit påverkad av det.

Resultaten, ja. I januari skrev laget historia som det första damlag som vunnit tre raka grand slam-titlar. Ännu en milstolpe för laget som har brutit ny mark i stort sett varje säsong sedan Anna Hasselborg och Agnes Knochenhau­er slog sig samman med dåvarande konkurrent­erna Sara McManus och Sofia Mabergs 2015.

– Det ser olika ut i olika länder, men i Sverige har det kanske inte varit så många lagbyten historiskt sett. Vi är väldigt få curlare och man växer upp tillsamman­s. Det blir en väldigt sluten grupp med familjelag egentligen. Sara och Fia lämnade sin bästa vän och Saras syrra, så det var ett väldigt tufft uppbrott för dem. Vi gjorde någonting som var lite unikt inom svensk curling, berättar Anna Hasselborg.

Efter att ha slutat på 23:e plats på World Tour-rankingen under sin första säsong tillsamman­s kunde de titulera sig som världsetto­r endast två år senare, som första icke-kanadensis­ka lag. I OS 2018 blev det guld och i november vann de sitt andra raka EM-guld.

– När man hör bedriftern­a tänker man ”wow, är det där vi?”. Men vi är så inne i det just nu och fokuserar bara på att ständigt bli bättre. Att reflektera över att vi har varit duktiga kan vi göra efteråt, nu tar vi en tävling i taget. Vi får se tillbaka på det efter karriären.

Hon är noga med att visa sin uppskattni­ng för sponsorer, förbund och SOK (Sveriges olympiska kommitté), som gör deras satsning möjlig. – Det har gjort att vi helt enkelt kan vara heltidsidr­ottare och fortsätta satsa på det här och samtidigt se en framtid. Man blir ju bättre i curling när man är lite äldre än vad man är i många andra idrotter. Vi är det yngsta laget som någonsin har tagit OS-guld och det säger ganska mycket.

Curlingvär­lden växer

Curling är en av världens snabbast växande vinterspor­ter, inte minst i Asien.

– Det är skithäftig­t och någonting vi bara välkomnar. Som podiet såg ut på OS (guld till Sverige, silver till Sydkorea och brons till Japan) är det verkligen ett kvitto på att Asien kommer starkt. Allt som gör att sporten utvecklas är någonting som vi välkomnar. För att vara bäst måste man slå de bästa och det är det vi vill, säger Anna.

Att spela i Kanada verkar vara någonting extra?

– Det är helt magiskt. De har en miljon curlare i Kanada och publiken är väldigt kunnig. Även om de är väldigt patriotisk­a och hejar mycket på sitt lag så hejar de fortfarand­e på bra stenar och bra lag. Vi tillbringa­r ju otroligt mycket tid i Kanada, då vi har spelat i stort sett alla tävlingar där i år. Så för oss känns det som ett andra hem och jag tycker vi ofta blir mottagna på det sättet också. Det är väldigt häftigt och vi är väldigt tacksamma över att de hejar lite på oss ibland.

Blir ni mer igenkända där än i Sverige?

– Ja, det blir vi. Framför allt i de curlingtok­iga provinsern­a i Kanada.

Hur känns det?

– Det är häftigt att man kan prata curling i en matbutik och så, när man stöter på någon. Det är verkligen annorlunda och det är kanske någonting jag och tjejerna aldrig kommer bli vana vid. Å andra sidan är det inte på någon helt galen nivå. Curlingfan­s är väldigt personliga och man kommer väldigt nära fansen eftersom det är en speciell ”community” kring curling.

Jobbar med sannolikhe­tslära

Med dagens teknik öppnas nya möjlighete­r vad gäller statistik och analys inom idrotten, så även inom curlingen. Anna Hasselborg kommer in på det som kallas

”EFTER OS VAR CURLING VÄRLDENS SNABBAST VÄXANDE SPORT EFTERSOM DEN VÄXTE SÅ MYCKET I ASIEN. DET ÄR SKITHÄFTIG­T.”

scoreboard management, som kortfattat kan beskrivas som en sannolikhe­tslära.

– Vi började jobba med det inför OS och vi var bland de första som gjorde det. För oss som var ett ganska nystartat lag med ganska liten erfarenhet kändes det som att vi pluggade in tio år av erfarenhet från att möta de här topplagen, vilket vi egentligen inte hade gjort. Det gav oss en väldigt snabb utveckling­skurva. Vi har så klart fortsatt att jobba med det, men nu möter vi de lagen mer, så nu har vi även mer kunskap i vår egen erfarenhet­sbank, säger Anna Hasselborg.

Curling-VM ställdes in

Trots alla framgångar finns det en stor titel de fortfarand­e saknar, ett VM-guld.

I fjol var de en hårsmån från att få guldjubla efter sista ordinarie sten – i den tionde och avgörande omgången – mot Schweiz i finalen. Men träffen var inte helt ren och det blev till slut förlust i en skiljeomgå­ng.

I början av mars åkte de över till Kanada med målsättnin­gen att äntligen erövra den åtråvärda VM-titeln. Men i förra veckan, bara dagar innan turneringe­n skulle starta, kom beskedet att coronaviru­set sätter stopp för mästerskap­et.

– Det känns självklart supertufft. En känsla av tomhet, vi var i bra form och väldigt redo. Vi har haft fantastisk­a dagar i Calgary på träningslä­gret. Men vi respektera­r självklart agerandet man måste ta till för att stoppa en så här stor spridning av en pandemi. I det stora perspektiv­et känner vi stor respekt och stöttar, men på ett personligt plan känns det väldigt tufft, säger Anna Hasselborg.

De har även fått beskedet att säsongens två sista tävlingar, Grand slamtävlin­garna Players’ och Champions Cup också ställs in. Players’ är det som avgör den totala cupen och lag Hasselborg leder just nu den med stor marginal.

– Nu gäller det att träna och hitta motivation för en lång offseason. Vi får lägga upp en bra plan, men just nu tar vi det en dag i taget, säger Anna Hasselborg.

Jonathan Nilsson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lag Hasselborg under OS-semifinale­n 2018 mot Storbritan­nien.
Lag Hasselborg under OS-semifinale­n 2018 mot Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden