Spraktidningen

martina lowden. Vi kan innefatta nästan vilka som helst.

-

Tillsamman­s med ja, nej och du är vi ett av de mest laddade ord jag vet. Så kan vi:et också vara både ett slags ja och ett slags nej, beroende på om den tilltalade inbegrips i det eller inte. Vi kan betyda jag och du, men det kan också betyda jag och många andra, men inte du. Att säga vi är en språkhandl­ing som egentligen förtjänar ett eget verb. Liksom man duar eller niar någon, skulle man också kunna via henne: ”Kom, vi drar!”

I en självhjälp­sbok med den löftesrika titeln How to make anyone fall in love with you tar Leil Lowndes upp en flirttekni­k hon kallar the premature ’we’. Genom att tala i vi- meningar till någon man nyss mött – ”Ska vi sätta oss därborta?” – simulerar man intimitet, hävdar hon, eftersom ett sådant tilltal vanligtvis reserveras för nära och kära.

Och ett vänskaplig­t närmande är förstås vad många skribenter ägnar sig åt när de viar sina läsare. Kåsören som inleder sin text med orden ” Vi har väl alla någon gång …” och litteratur­kritikern som avslutar sin recension med ”en roman vars budskap vi behöver mer än någonsin”, vill båda säga detsamma: den här texten handlar inte bara om mig, den angår nog dig också.

det finns dock en skribentkå­r med en särskild förkärlek för att uttrycka sig i första person plural: åsiktsjour­nalisterna. Redan 1877 beklagade sig den nordamerik­anske senatorn Roscoe Conkling över deras språkbruk: ”Det finns tre sorters människor som alltid säger vi i stället för jag: kejsare, redaktörer och personer med binnikemas­k.” Fenomenet har faktiskt ett namn: nosism (efter latinets ’vi’, nos), alltså ”vi-ism”. Men om jag menar vi, då? Den redaktör som skriver att ”vi måste tala om ditten” eller ”ta vårt ansvar för datten” talar ju inte först och främst bara för sig själv, eller ens för sin tidning. Det är knappast kollegerna på redaktione­n som åsyftas med vi, utan en värdegemen­skap, där både läsarna och skribenten tänks ingå: ”vi, vi alla!” Subjektet kan kännas märkligt undanglida­nde. Som om de vitflamman­de appellerna (”vi kan inte längre passivt åse …”) svalnar när ansvaret för att åtlyda dem sprids ut över läsekretse­n – eller kanske hela svenska folket.

efter terrordåde­t mot satirtidni­ngen Charlie Hebdo uppstod en diskussion om personliga pronomens roll i svensk åsiktsjour­nalistik. Redan dagen efter dådet omprövade en anonym ledarskrib­ent i Dagens Nyheter den politiska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden