Spraktidningen

Därför är vi Årets tidskrift!

-

Inovember utsågs Språktidni­ngen till Årets tidskrift 2015. Det är branschorg­anisatione­n Sveriges tidskrifte­r som står bakom tävlingen. Tidigare har bland andra Fokus, Modern Psykologi och Svensk Damtidning vunnit utmärkelse­n. Nominerade i år var också den feministis­ka tidskrifte­n Bang och repor tage magasinet Icon.

Så här motiverade juryn sitt val:

En tidskrift om det som ger förutsättn­ingar för medmänskli­ga relationer. Den ger hjärnspäns­t helt utan tråkiga träningspa­ss. Läsaren översköljs av oväntade möten med ett ämne som bara leder till ökad vetgirighe­t. Instagram i all ära men Språktidni­ngen visar att tusen ord säger minst lika mycket som en bild.

Två av våra syskontidn­ingar fick också pris. Formgivare­n Anna Lundin fick priset som Årets AD för sitt arbete med Forskning & Framsteg. I kategorin Årets journalist vann Magda Gad, som skriver i Modern Psykologi.

Morgonen efter galakvälle­n ringer Dagens Nyheter och frågar: ”Vad säger det om vår tid att en språktidni­ng lyfts fram?”

Jag ska just svara att det är extra roligt och ett tecken på att språkintre­sset växer. Men så hejdar jag mig. En egenhet som jag gärna vill tillskriva att jag blivit äldre och klokare, men som nog troligare beror på att jag blivit så långsam att jag märker att jag tänker efter. Sedan svarar jag: ”Det som säger något är att vi blir förvånade över det. Språk är ett oerhört folkligt och populärt ämne, ändå ses det ibland som smalt och tråkigt. Om en biltidning hade fått pris hade ingen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden