Spraktidningen

Svenska funkar TYP i finskan

-

inskan i Tornedalen har under århundrade­nas lopp anpassats till att ta in svenska ord. Det är vanligt att svenska substantiv får ett i på slutet, och integreras i finskan: svenskans rast blir rasti. Men nu verkar även typ fått en viss spridning i den finska som talas i Haparanda. Där växlar de tvåspråkig­a högstadieu­ngdomarna flitigt mellan finska och svenska – de använder båda språken under ett och samma samtal. Detta kallas kodväxling. I ett samtal på en halvtimme kan det komma svenska inslag cirka 150 gånger, vilket innebär fem svenska ord eller fraser per minut. Och här har ordet typ fått en särställni­ng: det flaggar ofta för att ”nu kommer det svenska!”

Jag har spelat in samtal mellan ungdomar i Haparanda under 2014. Där förekommer typ 57 gånger, och i 17 fall åtföljs den av en växling från finska till svenska. Två exempel:

I Haparanda används typ också i helt finska sekvenser, där det inte förekommer andra inslag av svenska. Typ kan placeras i början, i mitten eller i slutet av den finska satsen:

’typ pappa liksom när han vaknar’

Det är även vanligt att typ åtföljs av tidsbestäm­ningar och har betydelsen ’ungefär’:

’vi var typ tie år eller något’

Dessa exempel visar att typ har ungefär samma funktioner och positioner i Haparandau­ngdomarnas tvåspråkig­a samtal som ordet har i svenskan, till exempel att det fokuserar något led i satsen.

I radioprogr­ammet Sisu‍ radio nämnde de sverigefin­ska redaktörer­na i programmet Sori mää oon Ruotsista, ’Sorry jag är från Sverige’, att de använder ordet typ i sin finska, till exempel: Jonas on typ 32 vuotta, ’Jonas är typ 32 år’. Så jag tror att ordet är mer utbrett bland sverigefin­ska ungdomar än i Tornedalen.

typ förekommer även i tvåspråkig­a Helsingfor­sungdomars svenska samtal, men jag har inte hittat några belägg för ordet typ i deras finska eller i samband med kodväxling. Hur situatione­n ser ut om tio år vore intressant att se. Jag lovar återkomma på temat. Typ om tio år.

Jaana Kolu är universite­ts‍ lärare och doktorand i svenska språket vid Jyväskylä universite­t i Finland. Hon är född och uppväxt i norra Finland nära gränsen till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden