Spraktidningen

LEGOSOLDAT­EN ÄR EN UTHYRD KÄMPE

-

Jag har alltid trott att ordet legosoldat kommer just från lego – att det är en liknelse med inhyrda leksakssol­dater. Men nu när jag läser Vilhelm Mobergs Utvandrarn­a och prosten Brusander pratar om legostadga­n insåg jag att begreppen förmodlige­n hörde ihop och därmed var mycket äldre. Jag har dock inte lyckats‍få reda på var det kommer ifrån. Ida

svar: Just ordet legosoldat finns belagt sedan 1800-talet enligt Svenska Akademiens ordbok. Förledet lego- är dock betydligt äldre än så. Legoknekt, synonymt med legosoldat, är känt sedan 1600-talet. Det är samma ord som förekommer i legostadga­n.

Lego är en form av substantiv­et lega, som ungefär betyder ’uthyrning’. Ordet är besläktat med leja. En legosoldat är en soldat som mot betalning arbetar‍för ett annat lands armé. Ordet används oftast nedsättand­e med implikatio­nen att detta görs utan hänsyn till lojalitete­r, moral eller värderinga­r – utan endast just för pengarna.

Lisa Rudebeck, Språkrådet

svar: Båda uttalsvari­anterna förekommer: ”mårt’el” och ”mort’el”. De båda variantern­a anges bland annat i Svenska Akademiens ordlista.

Sunna Nygård, Språkrådet

svar: Båda formerna är mycket vanliga, men den utan bestämd‍ artikel, What do you like most/ best etcetera. verkar vara den mest allmänt accepterad­e. Ett alternativ – om man vill slippa välja – är att säga What do you prefer? Maria Estling Vannestål,

Linné‍universite­tet

 ??  ?? KRIGSMATER­IEL En legosoldat är inte gjord av plast. Ofta används ordet nedsättand­e om någon som krigar för pengar.
KRIGSMATER­IEL En legosoldat är inte gjord av plast. Ofta används ordet nedsättand­e om någon som krigar för pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden