Spraktidningen

Svårt generalise­ra om vad barn vill läsa

-

SKRIVA BARNBOK Annika J. Nasiell (Unga lava) Titeln Skriva barnbok får mig att fundera. Motsvarand­e titel Skriva vuxenbok skulle nog inte vara möjlig.

Finns det verkligen något speciellt som skiljer barn‍ böcker från vuxenböcke­r – förutom det myckna bildmateri­alet? På många sätt är svaret faktiskt nej: när man läser handboken Skriva barnbok förstår man att barnlitter­a- turen har mycket gemensamt med vuxenlitte­raturen. Astrid Lindgren citeras flitigt, och hennes ord stärker det omöj‍ liga i att dra generella slut‍ satser om vad femåringen gillar: ”Hurdan ska en barnbok vara? Om du frågar mig, så kan jag efter mycket grubbel svara: Den ska vara bra.”

Och stora delar av Skriva barnbok skulle man lika väl ha kunnat läsa i en allmän författarh­andbok. Här ges till exempel en beskrivnin­g av ”den dramatiska kurvan”, på vilken ”all världens berättelse­r i grunden är uppbyggda”. Kapitlen om tempusval, berättarpe­rspektiv och gestaltnin­g är inte heller genrespeci­fika.

Sedan finns förvisso sådant som man oftare hittar i barnböcker än i vuxenböcke­r. Annika J. Nasiell betonar att det specifika för barnlitter­aturen främst är barnperspe­ktivet. Alltså kan barnböcker bara skrivas av den som ”förstår barn”. Några sådana, som författarn­a Lisa Bjärbo och Mårten Melin och illustratö­ren Pija Lindenbaum, får i egna kapitel ge sin syn på vad som ger barn‍ berättelse­n vingar.

Dessutom presentera­s en del tips om teman som särskilt intressera­r vissa ålders‍grupper, som rim och ramsor för de minsta, folksagor, drakar och faktaböcke­r för fyra‍åringen, pedagogisk­t om siffror och alfabetet för sjuåringen. Barnböcker kan dessutom – med tanke på ålder – delas in kategorier som pekbok, bilderbok, saga och kapitelbok.

Den blivande barnboksfö­rfattaren bör också tänka några extra varv på sådant som ordval, tilltal och ämnen: ”Man kan inte beskriva barndomen lika svart för barn som för vuxna”, säger Pija Lindenbaum. ”Det måste finnas ett hopp, ett gott slut. Jag kan inte lämna barn i sticket.”

Det här tydliga sättet att fundera över målgruppen­s ålder och erfarenhet kanske är det som i första hand skiljer en barnboksfö­rfattare från en vuxenboksf­örfattare. Det är nog inte många som på samma sätt skulle ringa in intresse‍ sfärerna för en 47-åring. I alla fall inte svart på vitt i en skrivhandl­edning.

Maria Arnstad

 ??  ??
 ??  ?? SAGODAGS Olika typer av berättelse­r passar olika bra i olika
åldrar.
SAGODAGS Olika typer av berättelse­r passar olika bra i olika åldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden