Spraktidningen

NU E DE SÅ ATT E ÄR PÅ VÄG BORT

-

Jag jobbar med ett skolarbete‍ om stockholms­ka, och undrar‍ varför stockholma­rna an‍ vänder‍förlängt e i stället för ä? Majken

svar: Det slutnare uttalet av ä- ljudet i stockholms­kan, som du undrar över, kallas ibland Stockholms-e. Uttalet anses vara typiskt stockholms­kt, men det har inte alls varit unikt för stockholms­kan. Det har även funnits, och finns i viss mån fortfarand­e kvar, i de närliggand­e dialektern­a i södra delen av Uppland och i norra Södertörn (och även i andra dialekter). Uttalet har troligen funnits i Stockholm sedan 1700-talet, eventuellt ända sedan medeltiden.

Jag forskar själv om stock‍ holmska och har analyserat uttalet hos omkring 130 stockholma­re som är födda mellan 1860 och 1945. De allra flesta använder Stockholms- e, oavsett social bakgrund och kön. Ulla-britt Kotsinas har i sin forskning undersökt uttalet hos högstadie- och gymnasie‍ elever i Stockholm omkring år 1990, och Stockholms- e hade då blivit ganska ovanligt. Bland unga stockholma­re i dag verkar det nästan inte alls förekomma.

Yngre personer använder i stället ofta ett mer öppet uttal av ä- ljudet. Detta kom Terese Leinonen fram till i sin doktorsavh­andling 2010. Det nyare uttalet används av unga personer oavsett social‍bakgrund och kön. Detta gäller framför allt för talare i Storstockh­olm och Storgötebo­rg, men även hos talare av standardsv­enska. Det öppnare ä- uttalet verkar alltså vara del av en större svensk språkförän­dring och inte unikt för stockholms­kan.

Jenny Öqvist, Dialekt- och folkminnes­arkivet i Uppsala

och Maria Estling Vannestål,

Linné‍universite­tet

Hyn

rosenhy, dålig hy, persikohy.

Sunna Nygård, Språkrådet

 ??  ?? Dog end ligger riktigt avsides till. Därför fimpar många resan dit.
Dog end ligger riktigt avsides till. Därför fimpar många resan dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden