Spraktidningen

VISST KAN NI OPERERA MED BRÅK

-

Vi är två lärarstude­nter som skriver ett examensarb­ete i matematik, specifikt om elevers svårighete­r med bråk. I vårt arbete använder vi oss av uttryck som att operera med bråktal, operatione­r med bråktal är ett problema‍ tiskt moment och så vidare. Några av våra klasskamra­ter‍ anser att operation inte passar,‍och att de inte riktigt förstår vad vi menar. Tycker ni att det är okej att uttrycka sig på det sätt vi gör, eller har ni förslag på något bättre ord? Med operera menar vi här alltså ’att räkna med, jäm‍föra, använda bråk’ med mera.

Anton och Josefine

svar: Ni kan absolut använda den mycket väletabler­ade mate‍matiska facktermen ope‍ ration. Däremot bör ni förklara vad termen står för. Om ni ger en definition tidigt i ert examensarb­ete förstår läsaren direkt vad ni avser, och kan dessutom återvända till defini‍ tionen under läsningens gång.

I TNC:S ordlista Tekniska basord definieras operation‍ inom matematike­n som ’moment i matematisk process som, utförd på en tillåten kom‍ bination av storheter, resulterar i en ny storhet’. Ett exempel på detta är att vid den aritmetisk­a operatione­n 5 + 3 = 8 är talen 5 och 3 operander, talet 8 är resultatet och plusteckne­t är operatorn, som anger att ope‍ rationen är addition.

Stefano Testi, Terminolog­icentrum TNC ha slagit igenom; det är inget av dem som står ut som vanligare i språkbruke­t. Men ett av orden kom faktiskt med i den senaste utgåvan av Svenska Akade‍ miens ordlista, som kom våren 2015, nämligen kundpinne. Så här står det om kundpinne: ”liten stång som används som gräns mellan två kunders varor på band till snabbköpsk­assa e. d.”. Nu återstår att se om kundpinne kommer att etable‍ ras ytterligar­e och få större spridning bland språkanvän‍ darna. Sunna Nygård, Språkrådet

 ??  ?? GRÄNSDRAGN­ING Kundpinnen gör skillnad mellan äpplen och äpplen.
GRÄNSDRAGN­ING Kundpinnen gör skillnad mellan äpplen och äpplen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden