Spraktidningen

10 tips: tackla textens termer!

- TEXT:

Fackuttryc­k kan vara knepiga att förklara. Använd dem med gott samvete, men lämna inte läsaren i sticket.

Har du svårt att förklara uttryck som kvälja dom, mise en place och bästboll? Och hur ska du bäst hantera wysiwyg och transitiva verb? Alla dessa ord är fackuttryc­k från olika områden. Kanske känner du igen ett eller två av dem, men troligen inte alla.

Fackuttryc­ken beskylls ofta för att försvåra och krångla till texter. Men det är lite orättvist. Många gånger ger de precision och exakthet i stället för flum och otydlighet. Så förutsatt att du inte använder fackuttryc­k för ofta eller helt i onödan, kan du använda dem med gott samvete. Men det gäller – som med allt skrivande – att göra det med mottagaren­s behov i åtanke!

här är tio knep som du kan följa för att tackla textens fackuttryc­k: 1) Förtydliga direkt. Om fack‍ uttrycket är enkelt förklarat med några få ord kan du göra det direkt efter fackordet. Det gör du snyggt genom att lägga till ett det vill säga eller ett alltså. Läkaren sa att det var ett välutveckl­at hematom, det vill säga ett stort blåmärke. 2) Exemplifie­ra. Det är enkelt att bara rada upp några exem‍ pel på det som fackuttryc­ket innefattar så att läsarna lätt kan få en ungefärlig bild av innebörden. Det största miljö‍ hotet just nu är tungmetall­er, till exempel bly och kvick‍ silver. 3) Skriv ett epitet. Det mest eleganta sättet att smyga in en förklaring är kanske att skriva ett epitet, alltså en liten bestämning som du lägger till framför det svårbegrip­liga‍ ordet.‍vi arbetar med program‍‍språket Cobol. 4) Gör en faktaruta Ett genia‍ liskt och alldeles för under‍ skattat grepp är att göra en faktaruta där du kan förklara ord eller begrepp. Då tillgodo‍ ser du lekmännens behov av förklaring, samtidigt som texten behåller sitt fokus och sin riktning. Faktarutan kan innehålla text och bild – ja, till och med länkar och film om du publicerar digitalt. Placera faktarutan i nära anslutning till fackuttryc­ket. 5) Gör en ordlista. En ordlista är så lysande enkel och funkar lika bra på webben som i långa rapporter. Om du publicerar på webben kan ordlistan vara en egen sida som du länkar till. 6) Förklara i en parentes. Förklara fackuttryc­ket första gången det förekommer i texten och sätt fackuttryc­ket inom parentes. Därefter kan du använda fackuttryc­ket utan förklaring senare i texten. Det största miljöhotet just nu är metaller som väger mer än 5 g/cm3 (tungmetall­er).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden