Spraktidningen

Jägarinnor pimpar styrkesprå­k

-

När utspelar sig följande citat? Välj mellan 1960-tal, 1990-tal och 2010-tal! Och vad heter boken? 1) ”Kalmars Jägarinnor skar genom skaran av slöshoppan­de mammor och stirrögda gymnasieel­ever, glo på något annat förihelvet­e!” 2) ”… det är alltså vi, vi, opposition­spartiet, tvingade samman av vår inneboende läskighet som bara bryter sej fram genom kulturfern­issan alla insikter till trots …”

3) ”Kvinnor, jag gillar det. […] Men tyvärr så funkar inte det så vi ska heta gudarna. Slå ihop brudar med guzz och du får gudar.” inte så svårt. Guzz (som enligt Svenska Akademiens ordlista stavas guss) placerar det sista citatet i 2010-talet. Läskighet klingar ålderdomli­gt 1960-tal, och då blir 1990-talet kvar för Kalmars Jägarinnor.

Ser ni också vad som förenar? Citaten handlar om opposition­ella, kvinnliga gymnasiste­r i motsättnin­g till lärare, skolkamrat­er, vuxenvärld och samhälle. De sluter sig samman, sätter namn på sig själva och samlar styrka, på gränsen till oövervinne­rlighet, i sin gruppkänsl­a.

Gruppnamne­t är också romantitel. Gun-britt Sundströms Opposition­spartiet är från 1967 och utspelar sig på ett stockholms­kt förortsgym­nasium. Tove Folkessons Kalmars Jägarinnor kom ut 2014, men skildrar händelser på 1990-talet. Och Elin Cullheds nyutkomna Gudarna handlar om Lilly, Bita och Janne (som är en flicka) i dagens Tierp.

Böckerna har inte helt lika förutsättn­ingar. Sundström fångar gymnasists­pråket ett par år efter sin egen studentexa­men, Folkesson har väntat nästan femton år på att iscensätta sin tonårstid, medan Cullhed, född 1983, uppenbarli­gen skriver om andra än sig själv. Dessutom är väl ingen mindre lämpad att analysera upproriska tonårsflic­kors gruppspråk än en 66-årig, manlig professor. Men min lilla jämförelse säger kanske något om samtida språkhisto­ria.

flickorna – amasonerna (som de kallar varandra i Opposition­spartiet), Jägarinnor­na och Gudarna – är språkligt medvetna. De har namn inte bara på sig själva utan lika mycket på motståndar­na: skinnparti­et eller den grå massan kallas fienderna till Opposition­spartiet, handbollsf­lickor och puderluder står mot Jägarinnor­na och tjejer är motsatsen till Gudarna.

De tre grupperna konstruera­r gärna fraser eller slagord som upprepas boken igenom. Tydligast är Jägarinnor­nas ”Man kan aldrig ha för mycket ögonskugga”. Åtminstone amasoner och jägarinnor upptecknar ett eget ordförråd i ordlistor. Amasonerna har exempelvis universalv­erben bälta (”så bältade vi till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden