Spraktidningen

NÄR DET BEROR PÅ SITUATIONE­N

-

Detta är ett fall där skånskt språkbruk inte samman‍faller med danskt, där det ju heter dette hus eller det her hus, i båda fallen med obestämd form av substantiv­et. Typen detta huset är dock inte begränsad till Skåne, utan finns i ett större syd- och västsvensk­t område (som också inkluderar Bornholm) och dessutom i Norge. Formen detta huset skiljer‍sig från centralsve­nskt och norrländsk­t talspråk genom‍att denna/ detta‍används. Centralsve­nskt och norrländsk­t talspråk har i stället den här/det här med varianter. Den skiljer sig dessutom‍från svenskt skriftsprå­k, som har detta hus, med obestämd form av substantiv­et (alternativ­t det här huset som i centralsve­nskt talspråk).

Bestämd form av substantiv utvecklade­s i de nordi‍ska språken‍under tidig medeltid genom att ett efterställ­t pronomen in (i neutrum it) smälte samman med substantiv­et. Land it blev landit, som sedan blev landet. I och med det uppstod i princip Vad betyder it comes with the territory? Ingo Blind

svar: Frasen betyder att något (oftast negativt) hänger samman‍med en viss situation, till exempel Financial market mayhem comes with the terri‍ tory in a free market system och I have a pretty loud voice, I think it goes with the territory of being a mum. Som framgår av exemplen används både come och go med samma betydelse, trots att de två verben oftast är varandras motsatser. Magnus Levin, Linné‍universite­tet

Slapp resår

slappa resårer

resår,

resårer

Sunna Nygård, Språkrådet

 ??  ?? AVSLAPPNAT Det går att säga både slapp resår och slappa resårer – men den som har det riskerar att bli stående med rumpan bar.
AVSLAPPNAT Det går att säga både slapp resår och slappa resårer – men den som har det riskerar att bli stående med rumpan bar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden