Spraktidningen

SÅ PRESENTERA­S NY INFORMATIO­N

-

Numera skriver man ofta medverkar gör X och Y i stället för X och Y medverkar. Varför sätter man in gör? Jag tycker att det blir mer tungläst. Ingrid

svar: Göra kallas ibland prono‍ minellt verb, det vill säga det används i stället för andra verb,

så som pronomen används i stället för substantiv.

När man gör sådana varianter som medverkar gör X och Y, så är det för att man vill han en viss ordföljd och informatio­nsstruktur i meningen. Oftast börjar vi meningen med det kända, för att sedan berätta det som är nytt och som vi vill uppmärksam­ma lyssnaren eller läsaren på. Vi säger till exempel ofta Det sitter en katt på trappan i stället för En katt sitter på trappan. Den enda funktionen hos det betydelse‍ lösa det är att förskjuta nyheten/katten längre till höger i meningen. Det kallas ibland för presenteri­ngskonstru­ktion, eftersom man använder konstrukti­onen för att presentera en ny företeelse.

På liknande sätt är det med medverkar gör X och Y: man utgår från att medverkand­et är självklart, och därför vill man sätta det först, medan namnen är nyheten i yttrandet. Eftersom vi i svenskan måste ha ett verb på andra satsdelspl­ats, stoppar man in ett betydelset­omt gör där. Så kan man få till en grammatisk­t korrekt mening med lämplig informatio­nsstruktur.

Maria Bylin, Språkrådet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden