Spraktidningen

RANDEN FINNS I YTTERKANTE­N

-

Sidoutbild­ning eller sidotjänst‍ göring för läkare kallas ofta randutbild­ning, eller rand‍ ning. Varför då? Hanna

svar: Rand har haft, och har ibland fortfarand­e, betydelsen ’i den yttre kanten, på gränsen av ett område eller en yta’. På 1800-talet kunde man skriva sådant som: ”En ek vid randen af den solbelysta gräsmattan” eller ”Landisens rand förflyttad­es långsamt norrut.”

En randutbild­ning är alltså en utbildning i den yttre kanten av ens specialist­område, en sorts breddning som ändå tillhör specialist­området, och randning är en kortform.

Maria Bylin, Språkrådet i synnerhet som Hr/hr i dag får anses vara en etablerad förkortnin­g i svenskan. Versal form, HR, dominerar stort i bruket, och det finns åtminstone tre skäl till det. Ett skäl är att man är försiktiga­re med, eller undviker, gemener för att inlånade förkortnin­gar ofta skrivs med versaler i det lån- givande språket (som i CIO, IQ). Ett annat skäl är att skrivsätte­t har råkat bli det gängse (som i VM, BB). Slutligen skrivs initialför­kortningar ofta versalt i fackspråkl­iga sammanhang (som i DNA, PDF).

Gemen form är dock mycket vanligt för etablerade och frekventa förkortnin­gar, och i grunden ligger, som du säger, läsbarhets­skäl. Därför skrivs också en hel del främmande initialför­kortningar (som läses ut bokstav för bokstav) gement i svenskan: cd, dvd, pr, pm med flera.

Valet mellan hr/hr är fritt, men vi tycker att skrivregle­rna talar för gemen form, hr.

Ola Karlsson, Språkrådet

 ??  ?? PÅ GRÄNSEN En randutbild­ning
gäller något i utkanten av det egna
expertområ­det.
PÅ GRÄNSEN En randutbild­ning gäller något i utkanten av det egna expertområ­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden