Spraktidningen

BÄGGE UTTALEN AV SONERA ÄR RÄTT

-

Jag hörde nyligen en person intervjuas i radio om Telia Sonera. Hon la betoningen på första stavelsen i Sonera, alltså på bokstaven o. Jag tycker att man hör olika betoning av Sonera, ibland på o, ibland på e. Vilket är rätt? Christina

svar: Båda är rätt. Företagets norm är betoning på första stavelsen, medan det typiskt svenska sättet att uttala ett sådant ord på är med betoningen på andra stavelsen. Så inget av uttalen kan beskrivas som felaktigt: det ena följer företagets norm, det andra svenskans uttalsmöns­ter.

Maria Bylin, Språkrådet är ganska närliggand­e. Födsel används om själva framfödand­et av barnet. Det kan man se i ord som barnafödse­l och tvillingfö­dsel, som handlar om själva förlossnin­gen. Födelse handlar om att komma till livet. Ord som födelsedag, födelseår och uttryck som efter Kristi födelse hör till den betydelsen.

Eva Olovsson, Språkrådet

svar: Bryna är en avledning av färgen brun. Allmänt används bryna inom matlagning när man steker eller rostar någonting som då blir brunt, till exempel brynt potatis. I samband med brödbak är det ovanligt att ordet bryna används, men det förekommer i hela Västsverig­e. Från Dalsland har vi också uppgifter om att den som gräddar brödet kallas för brynare. Våra samlingar är från slutet av 1800-talet, så det är möjligt att formerna bryna bröd och brynare inte är lika utbredda i dag som i äldre tid.

Lena Wenner, Dialekt‍, namn‍ och folkminnes­arkivet i Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden