Spraktidningen

Sverige – en stormakt i språklig variation

-

Svenskan dominerar – men språksitua­tionen i landet blir samtidigt allt mer komplicera­d.

Sverige har aldrig varit enspråkigt. Under stormaktst­iden, i mitten av 1600-talet, var det sannolikt bara hälften av invånarna som hade svenska som modersmål. I dag dominerar svenska på ett helt annat sätt, men språksitua­tionen är samtidigt mer komplicera­d än tidigare. I Sverige finns omkring 200 olika språk.

Någon officiell statistik över antalet modersmåls­talare av repektive språk har aldrig funnits i Sverige. Motivering­en har varit att det kan vara integritet­skränkande att fråga folk vilket som är deras modersmål. Samtidigt är behovet uppenbart. Kommuner och myndighete­r skulle med tillförlit­lig statistik bättre kunna planera för och tillgodose behovet av tolkar, översättar­e och modersmåls­lärare.

Mikael Parkvall, forskare i lingvistik vid Stockholms universite­t, kartlägger i Sveriges språk i siffror antalet personer som talar de olika modersmåle­n som förekommer i landet. För att kunna göra detta använder han en rad uppfinning­srika metoder. Även om officiell språkstati­stik saknas, finns det mängder av annan statistik och studier som gör att det bakvägen går att göra rimliga uppskattni­ngar av antalet talare.

flera resultat har språkpolit­isk sprängkraf­t – inte minst när det gäller några av de nationella minoritets­språken. Av tradition har det betraktats som åtråvärt att kunna redovisa ett så högt antal talare som möjligt. När riksdagen gav finska, meänkieli, romani, jiddisch och samiska status som minoritets­språk, baserades beslutet på underlag med uppenbara brister. Ett sådant exempel är meänkieli. Enbart i Tornedalen uppgavs det finnas fler personer med meänkieli som modersmål än invånare i regionen.

I slutändan tjänar ingen på felaktiga siffror. Därför fungerar boken även som en brandfackl­a. Så länge som officiell språkstati­stik saknas är Sveriges språk i siffror given läsning för den som vill få överblick över dagens språksitua­tion och dessutom vill skaffa sig en inblick i den framtida utveckling­en.

Anders Svensson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden