Spraktidningen

OLIKA MÖNSTER FÖR DUBBELNAMN

-

Varför har kvinnliga dubbel‍ namn betoningen på det första delnamnet ( Anna-karin, Eva-lena, Britt-inger), medan manliga dito har beto‍ningen på det andra ( Jan-erik, Sven-åke, Karl-bertil)? Bobo

svar: Ett försök till förklaring kommer från namnforska­ren Sigurd Fries. Reglerna för betoning i dubbelnamn skulle enligt honom säga att trycket hamnar på det första namnet. Men om de sammansatt­a namnens‍respektive huvudtryck hamnar direkt efter varandra, som i Karl-erik, hamnar betoningen på det andra namnet.

Karl och andra enstaviga‍ namn har dominerat som första‍led i pojkars dubbelnamn, och därmed följt den senare regeln.‍i flicknamne­n, där‍emot, har tvåstaviga namn som Anna varit i stor majoritet som första led. Sammansätt­ningar med dessa följer alltså den första regeln.

Så har ett mönster etablerats, som man följt vid namngivnin­g:‍ man har undvikit tvåstaviga namn som första led för pojkar och inte gett flickor dubbel‍ namn där de tryckstark­a stavelsern­a‍står intill varandra.

Till slut har denna uttals‍ praxis kommit att gälla gene‍rellt för dubbelnamn, till exempel Maj-britt, som ju egentligen borde följa regel 2. Det finns emellertid dialektala uttal av dubbelnamn, som avviker från reglerna ovan. Josefin Devine,

Namnarkive­t i Uppsala

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden