Spraktidningen

EXAKT GRÄNS FÖR SIFFROR SAKNAS

-

Vilka regler och principer finns för hur man skriver valutor? Och hur vet man om man ska använda siffror i en text eller skriva ut siffrorna som ord?

Peter

svar: Hur man skriver valutor beror lite på om det är i löptext eller i till exempel en valuta‍ tabell. I tabeller använder man hellre valutateck­net, i löptext skriver man hellre ut valutanamn­et, men i specia‍ liserade texter, där läsaren kan förväntas läsa ut många olika valutateck­en, kan man använda valutateck­en även i löptext.

Såväl valutanamn som valutateck­en skrivs i löptext efter summan, eftersom det är så man läser ut det: 1000 €, 1000 euro, tusen euro. I tabeller är det emellertid vanligare att man sätter valutateck­en eller valutabete­ckning först: € 1000, USD 1000. Valutanamn skrivs med gemener: euro, dollar, yen.

Valutor skrivs som regel med siffror oavsett hur hög eller låg summan är, men det finns förstås undantag. I skönlitte‍ rär text använder man som regel inte siffror, annat än undantagsv­is. Där skriver man alltså vanligen både en euro och femtusensj­uhundratol­v euro. Skriver man däremot en fack‍ text om valuta eller kostnader är det rimligare att skriva både 1 euro och 5 712 euro.

Reglerna för att skriva tal med siffror eller bokstäver i löptext är inte så fasta som många tror. Om man ska skriva ett eller 1 beror på sammanhang­et. Ju mer angelägen man är om att vara exakt, desto större skäl att använda siffror. I tidtabelle­r, recept och liknande används därför nästan alltid siffror. Valet handlar även om mängden taluppgift­er i en text: ju fler tal, desto större skäl att skriva med siffror. Bokstäver används när man bara har någon enstaka taluppgift. Annars skrivs normalt låga tal med bokstäver och höga med siffror, och gränsen dras vanligtvis någonstans mellan 12 och 20. Det är dock alltid en bedömnings­fråga, och det vore opraktiskt att dra någon exakt gräns. Undvik dock helst att blanda siffror och bokstäver: skriv hellre mellan 11 och 18 än mellan elva och 18.

Susanna Karlsson, Språkrådet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden