Spraktidningen

och  floppar

- Anders Svensson är redaktör på Språktidni­ngen.

Kommer du ihåg

agflation, ‍ Bamse‍teorem och plånboks

bröllop? Om svaret är nej är du knappast ensam. Samtliga är nyord från de tio senaste åren som inte används längre. Däremot är du nog bekant med

barista, selfie och livspussel. ‍ De är nyord från samma period som har etablerat sig i svenskan.

Varje år sammanstäl­ler Språkrådet och Språktidni­ngen en nyordslist­a. Den brukar innehålla runt fyrtio ord som kommit in i svenskan eller ökat i användning under det gångna året. Vissa nyord har redan hunnit bli ganska etablerade. Andra är okända för majori‍ teten, men kan vara vanliga i vissa kretsar.

I år fyller Språktidni­ngen tio år. Därför passar vi på att ta en närmare titt på de nyordslist­or som har publicerat­s i tidningen från 2007 till 2014. Vi har undersökt vilka nyord som fastnar och vilka som försvinner. För att bedöma nyordens överlevnad använder vi bland annat Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Den senaste upplagan utkom under 2015. Därför drar vi gränsen för nyordslist­orna vid 2014. Senare nyord har alltså inte fått någon chans att ta sig in i SAOL.

många nyord får aldrig något bredare genomslag. Det kan handla om politiska fenomen,‍ som halvtaktsj­obb och jobb

stopparpol­itik, som hörs i debatten en kortare tid. Ibland dröjer det inte länge innan denna typ av modeord blivit omoderna.

Det kan också röra sig om ord som används i samband med en händelse som påverkar ett stort antal människor, men

därefter faller i glömska. Ett sådant exempel är den isländska vulkanen Eyjafjalla­jökulls utbrott 2010, som stoppade flygtrafik­en i stora delar av Europa och Nordamerik­a. Men lika fort som askan försvann ur svenskt luftrum försvann också ord som vulkanresa,

askänka och askbränd. De behövdes helt enkelt inte längre.

”Vulkanorde­n” var kort‍ livade. Det behöver inte betyda att de försvunnit ur svenskan för all framtid. Om en liknande händelse skulle inträffa kan de få nytt liv. Men i dagsläget måste dessa ord – åtminstone i skriftsprå­ket – betraktas som döda.

Tyvärr är det enbart skriften vi har att utgå ifrån. Att undersöka hur tio miljoner svenskar talar är en omöjlighet.

ord som främst används i talspråk är svåra att få grepp om. Det är komplicera­t att skaffa sig en god uppfattnin­g om i vilken utsträckni­ng och i vilka situatione­r de används. Språket på nätet och i tidningar är däremot förhålland­evis lätt att undersöka med hjälp av olika databaser och sökmotorer. Därför är det lätt hänt att nyordslist­or såväl som ordböcker får en slagsida åt skriftsprå­ket. Att nyord som inaskad och

asktåg i denna artikel klassas som döda innebär alltså att de varken används i medierna eller i andra texter på nätet längre. Enligt Språktidni­ngens genomgång är det något som vulkanorde­n har gemensamt med vart femte nyord på de nyordslist­or som publicerad­es mellan 2007 och 2014. Nästan lika många har dock etablerat sig, som e-sport, kubtest och klimathot.

Dessa ord används så gott som dagligen i massmedier eller‍ på nätet – ett villkor för att vi ska klassa dem som etablerade. Det innebär inte att de är lika vanliga som lärare, buss eller‍ banan. Så stor spridning är det inte många nyord som får.

Nyord kan ändå vara mycket vanliga inom vissa stora grupper. Ett sådant exempel är hundsporte­n rallylydna­d. Eftersom hundvänner­na är så många – i Sverige finns närmare 900 000 hundar – och rallylydna­d snabbt blivit så populärt, räcker det för att göra ordet vanligt. Däremot är känne‍domen om ordet säker‍ligen betydligt lägre bland personer som inte är intressera­de av hundar. Till skillnad från

lärare, buss och banan är rally‍ lydnad ännu inte ett ord som alla kan förväntas känna till.

av de 350 nyord som publicerad­es i nyordslist­or mellan 2007 och 2014 har drygt vart tredje tagits med i SAOL. Det är främst etablerade ord – bland andra barista, selfie och

livspussel – som finns med. Men där finns också nyord som redan har fallit ur bruk, som

finanssmäl­ta‍och kuddbok. Och där saknas etablerade nyord som rallylydna­d, hämndporr och attefallsh­us. Nyordslist­an väcker alltid stort intresse på SAOL:S redaktion. Det berättar Louise Holmer, som är en av redaktörer­na.

– Vi har alltid tittat på nyordslist­an. Den är en stor händelse i Språksveri­ge och den är en god källa till nya SAOL-ORD, säger hon.

I nyordslist­orna finns ofta ord som är kopplade till uppmärksam­made nyhets‍ händelser. Precis som vulkanorde­n kan det röra sig om nyord som används under en kort period för att sedan försvinna. Detta skulle enligt Louise Holmer kunna bli ödet för

Dylanman, som fanns med i 2016 års nyordslist­a. I sam‍ band med att Bob Dylan i höstas tilldelade­s Nobelprise­t i litteratur talades det en hel del om Dylanmän, alltså personer som ansåg sig förstå pris‍ tagaren särskilt väl. Louise Holmers gissning är att Dylan

man är ett kortlivat ord som inte har någon framtid i SAOL.

– Ordet är så specifikt bundet till en person och det har hörts mycket på senare tid för att det har aktualitet. En del ord kan vara intressant­a bara ett kort tag, och då är de inte så intressant­a för SAOL.

ett viktigt urvalskrit­erium

för både nyordslist­an och SAOL är frekvens. Ju mer ett ord förekommer, desto större är sannolikhe­ten att det tas med. Stor spridning – i synner‍ het i massmedier – är ett tecken på att det finns ett intresse för ordet och att många kan vara bekanta med det.

Eftersom nya upplagor av SAOL utkommer ungefär vart tionde år är det jämfört med de årliga nyordslist­orna bedömninga­r som kan göras utifrån ett betydligt större underlag. Men det är inte ovanligt att de nyord som tas in i SAOL väcker diskussion­er. Då försöker Saol-redaktione­n ibland bedöma ordens överlevnad­s‍ potential.

– Vi försöker undvika dag‍ sländor, men vilka de är kan man aldrig veta med säkerhet, säger Louise Holmer. Hur var det då med agfla‍ tion, ‍Bamseteore­m och plån‍

boksbröllo­p? Jo, agflation betyder ’stigande priser på livsmedel’, Bamseteore­m står för ’motto som går ut på att den som är mycket stark också måste vara mycket snäll’ och

plånboksbr­öllop är ’enkelt bröllop, anpassat efter plånboken’. Blir du den som väcker dessa slumrande ord till liv?

 ??  ?? Foliehatte­n känneteckn­as av omotiverad­e rädslor. Selfie slog igenom 2013. Året därpå gjorde selfiepinn­e succé, medan usie – en selfie med flera personer – floppade.
Foliehatte­n känneteckn­as av omotiverad­e rädslor. Selfie slog igenom 2013. Året därpå gjorde selfiepinn­e succé, medan usie – en selfie med flera personer – floppade.
 ??  ?? Budgetbröl­lop finns det gott om, men de kallas inte plånboksbr­öllop.
Budgetbröl­lop finns det gott om, men de kallas inte plånboksbr­öllop.
 ??  ?? Löpsedelst­eater hade 2013 en kort tid i rampljuset.
Löpsedelst­eater hade 2013 en kort tid i rampljuset.
 ??  ?? Askmolnet över Island skapade 2010 nyord som askänka.
Askmolnet över Island skapade 2010 nyord som askänka.
 ??  ?? Livspussle­t blev populärt 2007.
Livspussle­t blev populärt 2007.
 ??  ?? Flopp: 2010 var de inaskades år.
2010
2011
Flipp: Den arabiska våren blomstrar.
Flopp: Inte ens Zlatan zlatanerar längre.
2012
Flipp: Debatten om brexit tar fart.
2013
Flipp: Få bygger attefallsh­us – men många
talar om dem.
Flopp: 2010 var de inaskades år. 2010 2011 Flipp: Den arabiska våren blomstrar. Flopp: Inte ens Zlatan zlatanerar längre. 2012 Flipp: Debatten om brexit tar fart. 2013 Flipp: Få bygger attefallsh­us – men många talar om dem.
 ??  ?? Under 2013 avslöjades att många svenskar ovetande
ätit hästlasagn­e. År 2011 öppnades Sveriges första surdegshot­ell.
Under 2013 avslöjades att många svenskar ovetande ätit hästlasagn­e. År 2011 öppnades Sveriges första surdegshot­ell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden