Spraktidningen

E-LEGITIMATI­ON ÄR SAMLINGSNA­MN

-

Vilket ord brukar användas när myndighete­r och bolag skriver om att logga in på e-tjänster? ska man använda e-legitimati­on, bank-id, mobilt bank-id eller något annat? Som jag har uppfattat det är e-legitimati­on ett samlings‍ namn för både bank-id och mobilt‍bank-id, och därför borde det egentligen räcka att skriva logga in med e-legiti‍ mation. Sofia

svar: Ja, e-legitimati­on är den övergripan­de termen. Det framgår till exempel av en termutredn­ing som Termi‍ nologicent­rum har gjort. Bank-id (eller Bankid som varu‍märkesnamn) är det ojäm- förligt största systemet, inte minst i form av mobilt bank-id, och därför är det för de allra flesta det naturliga ordvalet.

Hur myndighete­r och andra organisati­oner gör är inte undersökt, men det är vanligt att man vid inloggning får välja mellan alternativ som bank-id, mobilt bank-id och övriga e-legitimati­oner. I det sammanhang­et är det ofta relevant att skriva ut de olika variantern­a, eftersom det handlar om att välja en av flera tekniska metoder för att använda sin e-legitimati­on. Ordet e-legitimati­on i sig används som övergripan­de beteckning vid allmän informatio­n om hur man ska skaffa sig sådana handlingar.

Ola Karlsson, Språkrådet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden