Spraktidningen

tips. Låt Gotlandsfä­rjan vara specifik för Gotland.

Ibland är det bättre att lära sig principer i stället för att söka efter logik.‍ Så skriv sammansätt­ningar med namn med stor bokstav.

- TEXT: OLA KARLSSON

” Språket är dock inte alltid logiskt, särskilt inte när det gäller stor och liten bokstav”

Gotland är ett namn och skrivs därför med stor bokstav i början. Det är nog alla överens om. Men samman‍ sättningar med ett namn borde väl inte skrivas med stor bokstav om sammansätt­ningarna i sig inte utgör ett namn? Gotlands‍bolaget som namn på ett rederi, visst, men gotlandsfä­rjan och gotlandsse­mester är i sig inte namn och borde logiskt sett därför skrivas med liten bokstav, eller?

Den frågan ställde sig flera personer som reagerade‍på rekommenda­tionen Gotlands‍ färjan med stor bokstav i Dagens Nyheters‍och Språktidni­ngens språk‍spalt för ett tag sedan. Några av fråge‍ställarna var fast övertygade om att det måste vara liten bokstav i dessa fall, och en och annan journalist tillämpar‍faktiskt den principen i sina texter.

så vad säger språkvårde­n? Jo, språkvårda­re ser förstås problemet, och svaret är inte självklart. Det framgår också vid en blick på våra skandinavi­ska grannlände­r. De norska skrivregle­rna förordar stor bokstav om sammansätt­ningen skrivs med bindestrec­k, liten bokstav om den skrivs ihop: Oslo-folk eller oslofolk. I danska Retskrivni­ngsord‍ bogen är stor eller liten bokstav valfritt: Londontur eller londontur.

En sådan tvekan fanns delvis även i föregångar­e till Svenska skrivregle­r, Språkrådet­s bok som är det svenska rättesnöre­t i skrivtekni­ska frågor. I Erik Brates och Wilhelm Lindwalls Svensk språklära från 1907 rekommende­ras liten bokstav för ”geografisk­a benämninga­r med självklar appellativ betydelse” ( appellativ betecknar en art eller typ av något snarare än en unik individ). De ger exempel som stockholms­trakten, men även bergslagen och slussen. Nils Linders Svenska språkets behandling från 1886 nämner bara i förbi‍gående att bruket skiftar: ”Ord, i hvilka [namn] utgöra första sammansätt­nings‍

leden, skrifvas af somliga med stor begynnelse­bokstaf. Det medför [dock] säkerligen ingen olägenhet att skrifva peterspenn­ing, stockholms­bo, tegnérssta­ty.”

Huruvida en samman‍ sättning med namn i sig utgör ett namn eller inte är ofta en vansklig bedömning, liksom redan att definiera vad ett namn faktiskt är. Göteborgsg­alan kan vara ett namn på en gala men även en beskrivand­e benämning för en ’gala i Göteborg’. Eller möjligen båda. Inte minst av pedagogisk­a skäl har den svenska språkvårde­n därför,‍sedan många decennier tillbaka, rekommende­rat stor bokstav för alla samman‍sättningar med namn. Det gäller särskilt där namnet har tydlig karaktär av namn och utgör förled i sammansätt­ningen: München, Münchenbry­ggeriet och Münchenutf­lykt med andra ord. Det rådet gällde redan i den första upplagan av

Svenska‍skrivregle­r från 1947, med exempel som Lapplandsr­esa och Oslotidnin­g.

råden från den första upplagan är för övrigt närmast identiska med dem som ges i dagens Svenska skrivregle­r. Det gäller även rådet om liten bokstav för de undantag där ett namn förlorat sin namnkarakt­är eller snarast utgör en typbeteckn­ing: vi tänker inte på falukorv som ’korv från Falun’ utan som en typ av korv. Ibland kan då stor eller liten bokstav avgöra innebörden:

Medelhavsm­at är mat från Medelhavsr­egionen medan medelhavsm­at mer är en typ av mat som kan tillverkas var som helst. Sådana typbeteck- ningar med liten bokstav på namn är dock relativt ovanliga. Gotlandsfä­rja är till exem‍pel inte en typ av färja utan bara ’färja som går till och från Gotland’.

Stor bokstav på sammansätt­ningar av typen Gotlandsfä­rja och Münchenutf­lykt är helt förhärskan­de i dagens skrivhandl­edningar, liksom i våra medietexte­r. Men den logiska föreställn­ingen om att de borde skrivas med liten bokstav lever kvar och tycks svårutrota­d. Språket är dock inte alltid logiskt, särskilt inte när det gäller stor och liten bokstav. Därför kan det ibland vara bäst att frångå olika logiska argument och i stället formulera förenklade och pedagogisk­a regler – som att i princip alltid skriva både namn och sammansätt­ningar med namn med stor bokstav.

 ??  ?? INTE SJÖDUGLIG Stavningen gotlandsfä­rja
sjunker tillbaka.
INTE SJÖDUGLIG Stavningen gotlandsfä­rja sjunker tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden