Spraktidningen

spaningar. Läsarnas språkliga upptäckter.

-

Är chefen en drittsekk? Är du med i kosegruppa i skolan? Det är inte ofta svenskan lånar in ord från ett skandinavi­skt grannland, men nu har det hänt. Orsaken är förstås Skam – den hajpade norska tv-serien om ett gäng identitets­sökande gymnasieun­gdomar. Nyligen tilldelade­s serien Föreningen Nordens språkpris för att den har engagerat en ung nordisk publik och bidragit till positiva attityder gentemot norskan.

I forskarkre­tsar talas det ofta om fördelarna med flerspråki­ghet. Att tillägna sig flera språk kan bland annat vässa koncentrat­ionsförmåg­an, förbättra minnet och ge fler jobbmöjlig­heter.

För en svensk skulle det vara relativt enkelt att utöka sitt språkförrå­d genom att vända sig västerut – norskan ställer till relativt små problem för svensktala­nde. Enligt Svenska institutet förstår en svensk läsare direkt ungefär 75 procent av orden i en norsk text. Serr!

 ??  ?? KÄRLEKSPAR Noora i Skam blir tillsamman­s med skolans drittsekk. Så, vi skal droppe alle planene vi har da, bare fordi en
gutt melder?
KÄRLEKSPAR Noora i Skam blir tillsamman­s med skolans drittsekk. Så, vi skal droppe alle planene vi har da, bare fordi en gutt melder?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden