Spraktidningen

I fotbollens språk får världen plats

-

Stjärnan lyser över svart och blått”, sjunger jag i kör med flera hundra andra. Vi står på Studenter‍ nas IP i Uppsala och det är en härlig, men mycket ovan känsla. Läktarsång­en fortsätter: ”Troget går jag ner på varje match.”

Och det kan jag inte skriva under på. Mitt intresse för fotboll väcktes mycket sent. Faktiskt för bara några veckor sedan. För en nykomling är intrycken många, men ett av de mest uppenbara är läktar‍ sångerna. Står man i klacken är det bara att sjunga med.

Vi skrev om företeelse­n med läktarlyri­k i Språk‍ tidningen redan för fem år sedan, så jag borde ha varit förberedd. Men det var jag inte. Jag har inte sjungit i kör, men jag kan ana att känslan är densamma.

Varje lag har förstås sin kultur och sitt sätt att sjunga – peppa de egna eller trakassera dem man inte gillar. Just det senare blir uppenbart när jag ser dokumen‍ tären Forever pure om det israeliska fotbollsla­get Beitar Jerusalem.

Beitar, ett av Israels mest kända och framgångsr­ika lag, hade fram till nyligen aldrig haft någon muslimsk spelare. Dokumentär­en handlar om när lagets ägare hyr in två muslimer från Tjetjenien och helvetet bryter löst. Laget utsätts för en rasistisk kampanj av de egna supportrar­na och hamnar i en nedåtgåend­e spiral. Kampanjen syns överallt, men mest tydligt på läktaren, och den hörs i språket som supportrar­na använder. ”Död åt araberna”, skriker fansen.

I dokumentär­en uttrycker fotbolls‍ lagets kapten det som allra tydligast när han säger att stämningar­na i landet förstärks hos supporters­karorna. Det märks i hur de beter sig. Och i språket.

Det är tydligt också i språkvetar­en Barbro Lundins studie av mediers referat av damfotboll­en (se artikel på sidan 27). Glädjande nog är skillnaden mellan hur herr‍ och damfotboll skildras i dag mindre än man kan tro – men den finns ändå kvar i detaljerna.

Språket är helt enkelt en spegel av samhället. Både i med‍ och motgång.

För Sirius del hoppas jag att det mest blir i medgång.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden