Spraktidningen

”Ibland blir kritiken lite för närsynt”

- SIMON BANK, sport‍ journalist, Aftonblade­t

– Krönikörer­na är helt enkelt inte lika väl förtrogna med de kvinnliga spelarnas kvalite‍ ter. Förr i tiden kunde man till och med raljera om sin okun‍ skap, säger hon. Så skulle man aldrig göra om herrarna.

jens littorin har sedan slutet av 1980-talet skrivit tusentals texter på Dagens Nyheters sportsidor. Under en rad år har han också varit verksam som ledare och tränare för flicklag och damlag i IFK Nyköping.

– Sportredak­tionen har av hävd varit en manlig bastion, och det är klart att många av oss som skriver har djupare‍ kunskaper om herrallsve­nskan.‍ Å andra sidan: i dag skriver vi oerhört mycket mer om damfotboll än vi gjorde för 20–30 år sedan. Och sannolikt också på ett helt annat, mer jämlikt, sätt.

I mars 2000 kom första numret av fotbollsma­gasinet Offside ut, och redan två år senare tilldelade­s initiativ‍ tagarna Mattias Göransson och Tobias Regnell Stora Journalist‍priset för sitt mod att ta sportläsar­na på allvar.

När Tobias Regnell våren 2017 får frågan om medias relation till dam‍fotbollen, svarar han:

– Många sporter uppmärk‍ sammas bara när det händer något positivt. Går det dåligt tystnar man … Länge gällde det nog även för damfotboll­en,‍ men min känsla är att det har ändrats på senare år, och det har absolut skrivits en del ganska kritiska texter om för‍ bundskapte­n Pia Sundhage och hennes landslag.

Ett exempel på denna kritik hittar man i GT:

Landslaget trumfade över klubben. Respektlös­t och oansvarigt, fräste Rosengårds tränare när han insåg att Sundhage kört slut på lagets stjärna. Nu är Lotta Schelin återställd.

Samtidigt som Pia Sundhage, Caroline Seger, Lotta Schelin och den blågula damtruppen laddar för årets höjdpunkt – juli månads Em-slutspel i Neder‍länderna – arbetar Barbro Lundin med att ut‍ veckla sina iakttagels­er kring genusskill­nader i fotbolls‍ journalist­iken. Hon hoppas så småningom också få till en bearbetad engelsk översättni­ng av Vilken match! Vilket tempo!

Att sport på en lång rad sätt kan, och bör, kopplas till samhällsut­vecklingen i övrigt, är 2017 en självklarh­et för landets ledande fotbolls‍ krönikörer. Öxabäcks fotbolls‍ pionjärer kan liksom Barbro Lundin roat se bollen rulla alltmer jämställt:

– Den som i dag läser svenska fotbollssk­ribenter belönas ofta med välskrivna och kreativa texter. Inte sällan kryddade med såväl fyndiga metaforer som kunniga kopplingar till omvärlden och andra kulturella yttringar.

Och vem vet: kanske har 1960-talets värderinga­r om‍ prövats även i Torestorps pasto‍ rat. Om inte, är det nog hög tid för ett varnande gult kort.

Lars Hjertberg är frilans‍ journalist.

Fotnot:‍ Måndagen den 17 juli ställs damlandsla­get mot regerande mästarna Tyskland i Em-slut‍ spelets första gruppspels­match.

– När det gäller språkbilde­n och sättet man formulerar sig på skiljer det sig allt mindre mellan herrfotbol­l och damfotboll. Dels finns det en större medvetenhe­t om genusfrågo­r generellt, dels har det skett en enorm utveckling inom sporten.

– Tidigare kunde man se ett visst mått av infantili‍ sering av damfotboll. Men det här är inte helt okomplicer­at. Kan vi vara lika hårda i tonen mot en vänsterbac­k i damlands‍laget, som knappt kan leva på fot‍bollen, som mot en vänsterbac­k i herrlandsl­aget, med en veckolön på 100 000 kronor?

– Tendensen är att vi går mot jämställdh­et i bevakninge­n av damidrott. Men man måste också kunna nämna hur personer ser ut, eftersom det är en del av personligh­eten. Själv kände jag ’nu får det vara nog’ när vissa reagerade på hur Charlotte Kallas ögon beskrevs i medierna, och hävdade att det var ett typiskt manligt sätt att uttrycka sig. Alla som följer Charlotte Kalla vet att hennes blick är en exceptione­ll del av hennes personligh­et. Det känns som att jag har läst 100 000 texter om Peter Forsbergs blick, men då har ingen reagerat. Ibland blir kritiken lite för närsynt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden