Spraktidningen

Övriga spaningar

- LUFTA DITT OHÄMMADE MISSNÖJE PÅ: spraktidni­ngen.se

Ingen fara används numera ofta då man bett om hjälp i en affär och tackar för hjälpen. Då säger butiks‍ personalen: ”Ingen fara!” Det låter för mig som om jag ställt till med något när jag bett om hjälp. Det har jag ju inte. Bättre vore: ”Det gjorde jag så gärna”, ”Det var så lite” eller helt enkelt ”Varsågod”. – Kristina Ordet shit börjar jag verkligen störa mig på. Var och varannan människa använder det. Senast hörde jag en känd tv-människa utbrista: ”Shit, vad glad jag blir!”

– Karin I en tidningsno­tis stod det: ”i många skolor kan man tala om skol‍ kris.” Men det sista ordet hade avstavats som skolk-ris. Ja, gammaldags aga är kanske vad skolkarna förtjänar? – Mikael Jag irriterar mig på TV4 och deras sportkomme­ntatorer som envisas med spjutkaste­rskor, häcklöpers­kor, kulstöters­kor, höjd‍ hopperskor, världs‍ rekordhåll­erskor och liknande fånigheter.

– Ulf Det har blivit vanligt med felstavade menyer, både i Sverige och utomlands. Jag var nyligen på semesterre­sa till Mallorca. Där såg jag en ny variant av Google‍översätt‍ ning. En restaurang annonse‍ rade på stora skyltar att man kunde köpa take away. De servade också turisterna med översättni­ng till de vanligaste turistsprå­ken. Vi svenskar fick informatio­nen att vi kunde köpa ta bort. – Yvonne

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden