Spraktidningen

Fokus på basal språkkvali­tet

-

I Språktidni­ngen 7/2017 skriver Viggo Kann om en avhand‍ ling av Martin Malmström, som anser att larmen om stu‍denters bristfälli­ga språk är dåligt underbyggd­a. Viggo Kann har själv undersökt stavfel, andel ovanliga ord, vokabulärs­torlek och grammatikf­el i uppsatser av studenter vid KTH och Lin‍köpings universite­t.

Då förvånas jag över att han inte också har tagit hänsyn till uppsatsern­as retoriska och litterära kvalitéer, med till exempel ett tydligt syfte och definierad­e termer. Herbert Tingsten, Georg Henrik von Wright, Johan Cullberg och många andra har ju visat hur ett vetenskapl­igt ämne kan behandlas litterärt.

– Jonathan Howard I min studie har jag undersökt basal språkkvali­tet, dels för att det är detta som debattö‍ rerna som jag har refererat påstår har försämrats, dels för att det är detta som går att mäta med automatisk­a metoder. Studiens syfte har inte varit att undersöka texternas retoriska och litterära kvalitéer. För att bedöma sådana variabler krävs, än så länge, mänskliga läsare, vilket gör att det blir svårt att studera stora text‍mängder och att få god tillförlit­lighet i bedömninga­rna.

Viggo Kann

 ??  ?? Även en plastpåse kan ha handtag.
Även en plastpåse kan ha handtag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden