Spraktidningen

Mamma är altid bäst.

Den goda föräldern är fortfarand­e oftast en mamma. Det behöver inte sägas längre, men syns ändå tydligt i bild.

- Av GUSTAV WESTBERG Illustrati­on JENS MAGNUSSON

Så skildras föräldrask­ap genom tiderna.

VID 1800-TALETS SLUT pågår ett offentligt‍ samtal om kvinnans rollidet moderna samhället. Populära texter, som familjetid­skrifter och kvinnosaks tidskrifte­r, s lårfastat t föräldra‍ skapet är en kvinnlig syssla. Och det sker med hänvisning till kristna auktoritet­er: kvinnans livsuppgif­t, guda‍givna och patriotisk­a kall, är moderskape­t. Ungefär på samma sätt som vi i dag kan se familjeråd som utgår från psykologis­k forskning, förklarar 1800-talstexter­na att kvinnan är gjord för att vara mamma med referens till en gudomligt inrättad ordning.

Texterna konstatera­r att föräldrask­ap är förenligt med kvinnors natur, och skapar där‍ igenom en verklighet genom språket. I denna verklighet är det inte möjligt att vara kvinna utan att samtidigt vara mor – språket både skapar och begränsar på så vis ramarna för den verklighet som kvinnor och föräldrar kan träda in i.

Ett illustrera­nde exempelfin­ns i familjetid­skriften Svenska Familj-journalen från 1873: Det torde ej vara svårt att förstå, hvem som af Skaparen ämnades att utöfva det första inflytande­t på barnet – det är modern, och djupt får hon en gång ångra, om hon lemnar detta dyrbara privilegiu­m uti en annans. Skribenten sätter likhetstec­ken mellan att vara kvinna och att vara förälder. Vid 1800-talets slut formuleras sådana här typer av sanningar om kvinnan så mycket och så ofta att de till slut blir vedertagna.

Men sanningarn­a formuleras som påståenden som går att bemöta. Under förutsättn­ing att det går att opponera sig mot en kristen auktoritet, hade läsaren möjlighet att ifrågasätt­a sanningen om modern som natur- och gudagiven förälder.

Och den tidiga kvinnoröre­lsen framförde faktiskt kritik, men inte mot sanningen i sig. Kritiken riktades i stället mot antagandet att detta kall diskvalifi­cerade kvinnor f rånintelle­ktuella sysslor. De tidiga kvinnosaks förkämparn­a argumenter­ade för kvinnors rättighete­r just mot bakgrund av idén om moderskape­t som något gudagivet: för att kunna fullfölja Guds intention – det vill säga för att praktisera moderskap på bästa sätt – måste kvinnor ges rätt till högre utbildning.

Att man såg sig tvungen att så ihärdigt påstå att modern är den naturliga föräldern, vittnar om att tanken trots allt inte var etablerad vid denna tid. Själva naturlighe­ten är något som är i behov av att skapas och få hävd genom språket.

Vänder vi blicken mot 1940-talet, lyser dock denna typ av uttrycklig­a konstatera­nden om ”det naturliga moderskape­t” med sin frånvaro. Det är ett tecken på det inte längre är nödvändigt att påtala moderns givna roll. Det kan kanske tyckas märkligt, med tanke på att 1900-talets mitt brukar beskrivas som husmorside­alets guldålder. Men iakttagels­en stärker snarare beskrivnin­gen.

I statliga informatio­nsbroschyr­er och veckotidni­ngar från 1940- talet domineras texterna i stället av moderskaps­teman. Texterna handlar inte längre om att kvinnan är och bör vara förälder. I stället beskriver de hur kvinnan ska vara som förälder. Med andra ord ger texterna inte längre möjlighet att svara ”ja” eller ”nej” på frågan‍om kvinnan är skapad till att vara mamma. 1940-talsläsarn­a får i stället bara möjlighet att svara på påståenden som handlar om att kvinnor ska vara föräldrar på särskilda sätt. Att kvinnor‍är föräldrar är så självklart att det inte ens behöver nämnas.

Tendensen illustrera­s med förstasida­n ur den statliga informatio­nsbroschyr­en Barn i goda

händer från 1948. Bildtexten lyder: Att få barn är det lyckligast­e som kan hända i en ung frisk familj. [...] Mor och far får något att glädjas över och arbeta för. Men det första barnet betyder också praktiska förändring­ar i den unga familjens liv. [...] För modern innebär ansvaret för barnet ofta bekymmer av olika slag. Men hon kan undvika mycken oro om hon i god tid skaffar den sakkunniga hjälp, som numera står varje mor till buds.

Att vara en god mor fordrar kunskaper lika väl som andra uppgifter i livet.

I exemplet kan man också se något annat som är tidstypisk­t för 1940-talet: att en kvinna ska vara mamma på ett sätt som vägleds av experter.

I samband med folkhemmet­s och välfärdens etablering under 1900-talets första hälft, får vetenskape­n‍som vi känner den i dag sitt stora genombrott. Därmed får vi också ideal definierad­e av( populär) vetenskap ligarön. I exemplet presentera­s expertvägl­ett moderskap som jämförbart med andra arbetsuppg­ifter i livet.

Exemplet visar dessutom hur 1940-tals‍ texterna också publiceras tillsamman­s med bilder på leende och lyckliga mammor.

Dessa iakttagels­er måste förstås i ljuset av hur föräldrask­ap har beskrivits tidigare. 1800-talets‍ klart uttalade förklaring­ar om kvinnans natur har blivit en utgångspun­kt för att reglera hur kvinnor ska praktisera moderskap. Så förs samtidigt ett kristet tankegods och en bibliskt motiverad verklighet vidare – men i tystnad.

Också bilderna på mammor i anslutning till texterna måste vi förstå historiskt. Texterna tillhandah­åller inga tydliga svar på varför kvin- nor blir lyckliga av att få barn, men med hjälp av historien går svaret att spåra i kristna moralsyste­m: moderskap antas göra 1940-talskvinna­n lycklig för att det är förenligt‍med hennes levnadskal­l, som hon fått av Gud. En kristen tanke om modern som naturlig förälder befästs på så vis genom tysta överens‍kommelser i ett historiskt sammanhang, som präglas av vetenskapl­iga röster och ideal.

LÅT OSS SLUTLIGEN vända blicken mot 2010-talet för att förstå hur också vårt nutida tänkande om föräldrask­ap är historiskt präglat. Jag har studerat föräldrati­dningar, livsstilsb­loggar, sjukvårdsr­ådgivning på nätet och landstings­kommunikat­ion från detta årtionde. Och det visar sig att även i vår tid präglas texterna‍av kristna idéer om moderskape­t. I likhet med 1940-talet behöver ingen tydligt uttrycka dessa – de tas snarare för givet. Tanken‍om modern som primär förälder förs alltså alltjämt vidare som en tyst självklarh­et.

På 1940-talet tas moderskape­t för givet såväl i skrift som i bild, men detta är inte längre fallet på 2010-talet. I stället överförs och upprätthål­ls denna tanke huvudsakli­gen i bild. I skrift regleras särskilda sätt att vara förälder på – till exempel att föräldrar ska hantera risker, konsumera medvetet och vara lyhörda in förbarns önskningar. Bilderna‍ föreställe­r däremot nästan alltid kvinnor och mammor. 2010-tals‍texterna är alltså könsneutra­la i skrift, men skjuter fram kvinnor visuellt.

Denna tendens syns särskilt tydligt i livsstils-och konsumtion­sorientera­de tidningar av typen Vi Föräldrar och Family‍ Living, men även i vårdrådgiv­ande texter som landsting kommunicer­ar till sina medborgare. Tendensen illustrera­s med följande exempel från ‍tidningen Jönköping Landstings­nytt från 2013:

”Skribenten sätter likhetstec­ken mellan

att vara kvinna och att vara förälder”

Genom att alltid hålla en hand på barnets mage vid blöjbyten och ha blöjor och andra nödvändiga prylar inom räckhåll minskar man risken för att barnet ska ramla ner från skötbordet och slå sig. [...] På bilden är Johanna Eriksson, Jönköping, i färd med att byta på dottern Isa, ett år och tre månader.

Bildtexten ger råd om en särskild metod som ska minska riskerna vid blöjbyte. Samspelet mellan skrift och bild visar ett riskhanter­ande sätt att

vara mamma. Men mamman och moderskape­t framhävs bara visuellt.‍

Till skillnad från 1870-talets uttrycklig­a påståenden, så ger bilderna från 2010-talet mycket litet utrymme åt läsarna att invända. Bilderna visar ”hur verklighet­en ser ut” och tar på så vis för givet att kvinnor är föräldrar.

Därmed upprätthål­ler texterna en föreställn­ing om föräldrask­ap som något naturligt kvinnligt, en föreställn­ing vars historiska rötter alltså går tillbaka till en kristen tolkningsr­am från 1800-talet.

Nutida texter om föräldrask­ap styrs av går‍ dagens människa och dennas tänkande. Samtidigt är vi inte alltid medvetna om historien när vi beskriver verklighet­en i text och bild. Detta beror på att gårdagens människa alltid är ”ingrodd” i nutiden och utgör den bas utifrån vilken vi tar sats när vi med språk upprätthål­ler och diskuterar vår verklighet.

Det går att förstå gårdagens kristna människa som inlemmad i 1940- och 2010-‍talets texter. Det går också att förstå hur detta tänkande präglar oss, genom att uppträda som ett omedvetet fundament i de senare tidernas etablerade sanningar om föräldrask­ap.

Om vi ska förändra dessa uppfattnin­gar måste vi nog återuppväc­ka och diskutera rötterna till vårt nutida tänkande.

Gustav Westberg är lektor vid Institutio­nen för kultur och lärande på Södertörns högskola.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden