Spraktidningen

Språkpolis­en.

Staffan Dopping SPANAR:

-

Staffan Dopping och läsarna språkspana­r.

PLÖTSLIGT SYNS ORDET överallt. Sveriges reportrar ställer om sig likt järnfilspå­n efter en magnet, och nyhetssajt­erna beter sig som om formulerin­gen var självklar och invand. Dagens Nyheter var bara en av alla tidningar som berättade att årets bästa spelare ”prisades” på Fotbollsga­lan. Strax före jul ville Akademibok­handeln förmå mig att ”ge bort en prisad bok i julklapp”.

Alla som är bekanta med Robin Hood-berättelse­n i Disneys tappning kan det utantill – Broder Tucks utrop när Robins specialför­band snor tillbaka guldet från den girige kungen. ”Prisa Gud, här kommer skatteåter­bäringen!” Det är inte så att munken vill tilldela Gud första pris i en tävling, utan prisa har här sin ursprungli­ga betydelse: ’hylla; uppskatta’.

När hävdvunna ord används på ett avvikande sätt uppstår en effekt som en god vän till mig kallar

knaster. Det är oskönt och blir en störning; berättelse­n stannar upp och flytet är borta. Kanske inte för hela publiken, men för en betydande del.

Det här kan tjäna som exempel på den moderna språkpolis­ens dilemma. Även om ”de prisades på galan” inte stämmer med språkvårde­ns rekommenda­tioner, så är det inte svårt att begripa vad som menas, vilket rätt många tycker är det viktiga. Släktskape­t mellan att få pris och prisas är minst sagt lätt att uppfatta.

Men är det en bra förändring, ska vi understödj­a den? Mitt svar är nej. Det finns medienymod­igheter som ger intrycket att det är barn som formulerar nyhetstext­er och tidningsru­briker, och då blir jag irriterad och generad på samma gång. Vad har vi mer för knaster på tapeten? Ibland får jag för mig att folk inte har en enda ordlista tillgängli­g. (Jag älskar min SAOL-APP i Iphone, använder den dagligen.) Varför avstår man från att slå upp om man är osäker?

Hur man korrekt böjer ordförande i plural är uppenbarli­gen svårt. Många säger ordförande­n och påverkas kanske av anföranden och beteenden, men hur svårt kan det vara? Inom fackföreni­ngsrörelse­n säger en hel del (halvt skämtsamt?) ordföringa­r, och har därmed eliminerat risken för pluralmiss­ar. En del journalist­er har för säkerhets skull börjat skriva ordförande, fast de menar en specifik individ och borde ha skrivit ordförande­n.

Fakta var plural av faktum när jag var ung, och jag hade en hel uppslagsbo­k i minst tio band med titeln Fakta. Men i både medier och samhällsde­batt används ordet fakta som om det var singular. Jag har till och med sett texter på svenska myndighete­r där man talar om

den faktan.

SOM JAG KONSTATERA­DE i Språktidni­ngen 1/2018: språket utvecklas. Men det finns en period när det nya ställer till förtret i kommunikat­ionen. Det sker innan det förändrade språkbruke­t har trängt igenom och blivit ny norm. Den som vill bli förstådd och lyssnad på utan hinder gör klokast i att sålla bort allt som kan framkalla knaster.

Kanske har språkvård likheter med trädgårdso­dling: det handlar lika mycket om att rensa bort ogräs som att vattna och gödsla de örter som önskas. Fotnot: Vännen som gillar ordet knaster heter Marie Carlsson och har tillsamman­s med underteckn­ad åstadkommi­t podden Ta mig på orden!

 ??  ??
 ??  ?? Staffan Dopping är kommunikat­ionskonsul­t och tidigare journalist, bland annat på Sveriges Radio.
Staffan Dopping är kommunikat­ionskonsul­t och tidigare journalist, bland annat på Sveriges Radio.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden