Spraktidningen

Lexin hjälper invandrare med svenskan

-

Lexin, ’Lexikon för invandrare’, är ett lexikon som är särskilt anpassat speciellt för flerspråki­g undervisni­ng. Det finns på 15 olika språk, både webbaserat och i tryckt form, och utgår från en svensk ordbas, med främst substantiv. Lexikonet innehåller också uppgifter om böjningar, uttal och ordförklar­ingar.

– Lexin ger mer kött på benen än en vanlig ordbok eftersom den också ger exempel på hur orden används i meningar. Och allting beskrivs på lättfattli­g svenska, säger Laila Höglund som är projektled­are för Lexin på Språkrådet.

Projektet började redan 1979 för att hjälpa arbetskraf­ts- invandrare till Sverige att lära sig något slags brukssvens­ka, som fungerade i arbetslive­t. Då omfattade lexikonet 5 000 ord. I dag är det 30 000, motsvarand­e en ordbok tyska eller franska för gymnasieni­vå.

– Det svenska ordförråde­t förändras hela tiden. Det tillkommer nya företeelse­r och myndighete­r, säger Laila Höglund.

Användning­en har ökat från år till år. 2016 gjordes över 400 miljoner uppslagnin­gar i webblexiko­net.

Antalet talare av olika språk i Sverige avgör vilka språk som får ett eget Lexin.

Just nu jobbar man med thai och med att revidera persiskan.

– Tanken är att det är lättare att tillgodogö­ra sig svenskan med förklaring­ar på ens eget modersmål. I dag är människor mer beroende av att kunna språk än förr: vi läser och skriver till exempel mer på arbetet än tidigare. Det räcker till exempel inte med att du kan laga en motor. Du måste kunna förklara vad du har gjort och skriva en rapport.

 ??  ?? Barn och vuxna lär sig språk på lite olika sätt, eftersom de har olika kogniti
va förmågor. Behovet av undervisni­ng i svenska för nyanlända har ökat kraftigt de senaste åren. Under rekordåret 2015 sökte 162 877 personer asyl i Sverige. Förra året var...
Barn och vuxna lär sig språk på lite olika sätt, eftersom de har olika kogniti va förmågor. Behovet av undervisni­ng i svenska för nyanlända har ökat kraftigt de senaste åren. Under rekordåret 2015 sökte 162 877 personer asyl i Sverige. Förra året var...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden