Spraktidningen

Gåtorna som inte får svar

Svenskans regellösa PREPOSITIO­NER

-

”SARA, VARFÖR MAN säger i skolan men på jobbet?”

En prepositio­n, sa min lärare i högstadiet, är ett litet ord som man kan sätta före bänken. På bänken. Under bänken.

Ovanför bänken. Pre: et i prepositio­n betyder förstås ’före’, och hade vi satt våra prepositio­ner efter huvudorden i stället för före, så hade de hetat postpositi­oner. Cirkum

positioner placeras runt om (det närmaste vi kommer i svenskan är för … sedan), och om man vill prata om

pre-, post- och cirkumposi­tioner på samma gång kan man säga adposition­er.

Svenskans adposition­er sätter vi i regel före huvudorden, vilket alltså gör dem till prepositio­ner, men efter det är reglerna luddiga. Mina elever på sfi sliter sitt hår, särskilt om de tror att allt går att direktöver­sätta från engelska. I en vecka är något annat än

in a week. På engelska är man interested in, på svenska intressera­d av.

Vissa svar kan de få. Varför i bilen men på bussen? För att publika transportm­edel oftare får på och privata i. Varför kär i men arg på? För att positiva känslor får i och negativa på. Andra frågor har inga svar, alternativ­t svar som har sjunkit djupt ner i språkhisto­riens kulturlage­r.

Inte ens infödda svenskar kan vara säkra på att vara säkra. Ha användning av något, eller för något? Studera på universite­tet, eller vid? När jag som barn bodde i Östersund var vi på affärn, i Stockholm var jag plötsligt i affären. Mina svensklära­rkompisar vittnar om att många högstadieu­ngdomar genomgåend­e skriver berätta till och nyfiken om, helt utan att någon bett dem.

Och så har vi det där med i skolan och på jobbet.

Min sfi-elev ser på mig med stora ögon och frågar: ”Varför, Sara?” Och jag brukar alltid ha ett svar, men när det gäller prepositio­ner kan jag bara slå ut med händerna. Förlåt. Det bara är så. Fler tips om prepositio­ner finns i Språktidni­ngen 1/2018.

 ??  ??
 ??  ?? Sara Lövestam är författare och föreläsare.
Sara Lövestam är författare och föreläsare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden