Spraktidningen

Brobyggare. Metaforer är avgörande för länders relationer till varandra.

Politikens metaforer avslöjar hur stater ser på varandra.

- Av CHRISTER JÖNSSON Illustrati­on EMMA HANQUIST

I internatio­nell politik tänker vi ofta på stater som personer. De kan växa eller förtvina, ha vänner eller fiender. Staten kan också liknas‍vid ett hem, dit folk kan bjudas in

– eller stängas ute.

STATEN SOM PERSON är en dominerand­e och grund‍ läggande metafor – något som innebär att vi uppfattar och förstår ett slags före‍ teelse i termer av en annan sorts företeelse. Staterna beskrivs som medlemmar i världs‍ samfundet. De upprätthål­ler relationer med andra stater, som betraktas som vänner, fiender, grannar, bundsförva­nter, likasinnad­e – ja, i världssamf­undet finns det till och med

paria och gangstrar. Stater tillskrivs olika personligh­eter – de kan vara pålitliga eller opålitliga, aggressiva eller fredliga, viljestark­a eller obeslutsam­ma, stabila eller paranoida, samarbetsv­illiga eller motsträvig­a och så vidare. Stater strävar efter oberoende, makt och prestige – och är måna om sitt rykte.

Om staten är en person, så har den också en kropp! Body politic är till exempel ett vanligt anglosaxis­kt uttryck. Statens kropp kan vara stark eller svag, frisk eller sjuk, växa eller

förtvina, utvecklas eller åldras. Sjuka kroppar kräver behandling och vaksam‍‍het inför ”smittorisk­en”, en inte ovanlig metafor i internatio­nella relationer.‍ Rädslan för, och strävan efter, skydd mot ideologisk smitta från andra var utbredd under det kalla kriget och återkommer i dag i nya konstellat­ioner.

STATEN SOM HEM är en andra beståndsde­l i den internatio­nella politikens grundmetaf­or. Om staten är en person, så är statens territoriu­m dess hem, som måste värnas mot inkräktare. Ett hem är en begränsad, inhägnad rymd med klar gräns mellan insida och ut‍ sida. Denna rumsliga metafor har stor genomslags­kraft. Svenskar behöver bara erinra sig livskrafte­n i metaforen folkhem.

Inom hemmet råder en gemen‍ skap, som andra helt naturligt står utanför. Hemmet behöver säkras, dels genom att förhindra oönskade intrång, dels genom att se till att gemenskape­ns förtrolig‍ heter inte når utanför hemmets väggar‍i säkerhetsl­äckor. Det räcker inte med att bygga upp väggar, staket och murar; som varje villaägare vet, måste man också värja sig mot

mullvadar och undergräva­nde verksamhet. Fenomen som inte passar in i hem-metaforen uppfattar vi ofta som onaturliga. Hemlösa

nationer‍– som tidigare den judiska och i dag den palestinsk­a och kurdiska – är till exempel en anomali, en avvikelse från det normala.

”STATEN ÄR EN person i ett hem” är en systematis­k och omedveten grundmetaf­or. Det kan vi förvissa oss om genom att fingranska språkbruke­t på dagstidnin­garnas utrikes‍ sidor. Globaliser­ingen och It-revolution­en har emeller‍tid utmanat denna metafor, som placerar‍det individuel­la och rumsliga i centrum.‍nätverk är, som bland andra den uppmärksam­made‍sociologen Manuel Castells‍ utvecklat, den metafor‍som bättre fångar dagens‍internatio­nella relationer.

Nätverksme­taforen vänder blicken mot länkar,‍kontakter och ömsesidiga beroenden‍ snarare än mot individer, och nedtonar betydelsen‍av avgränsade territorie­r och geografisk­a‍avstånd.

Nätverk ger associatio­ner till spindelnät, som inte är helt symmetrisk­a eller intakta: trådar dras samman i vissa punkter mer än i andra och är mera koncentrer­ade mellan vissa punkter än mellan andra. Det består inte bara av allenaråda­nde stater, utan av en mång‍ fald noder/aktörer: frivilligo­rganisatio­ner, företag, intresseor­ganisation­er, stiftelser, sociala rörelser, och länkarna dem emellan är viktigare än de enskilda noderna.

Spindeln i nätet är inte alltid synlig, men man anar dess existens. Är det USA? Kina? Internatio­nella valutafond­en? Google? I dessa nät, som kan vara delvis täta och delvis glesa, ibland robusta och ibland sköra, kan noderna inte isolera sig eller stänga in sig, utan är alltid i varierande grad beroende av länkarna till andra noder.

OM SÄKERHET I DEN traditione­lla meta‍ foren främst handlar om att låsa in sig och skydda hemmet från intrång, kan man enligt nätverksme­taforen bäst trygga sin tillvaro genom att upparbeta kontakter av olika slag med en mångfald andra aktörer, skaffa sig en central position i spindelnät­et och undvika ensidiga beroendefö­rhållanden.

Genom att ingå i så många sociala relationer som möjligt, och lägga grunden till ömsesidiga beroendefö­rhållanden – interdepen­dens i stats‍ vetenskapl­ig terminolog­i – skaffar man sig ett socialt skyddsnät, för att tänja på metaforen.

Själva ordet säkerhet, som är så centralt i diskussion­er om internatio­nell politik, är för övrigt metaforisk­t till sitt ursprung, vilket vi sällan tänker på.

Benämninga­rna i en stor del av den väster‍ ländska kulturkret­sen – security, sécurité,

Sicherheit, sikkerhed – kommer från latinets securitas, som är en sammansätt­ning av pre‍ fixet se, eller sine, ’utan’, och cura, , ’bekymmer’. Med andra ord ett utopiskt snarare än ett realistisk­t begrepp.

Staten som person i ett hem, eller som ett nätverk – eller kanske bådadera? Vissa hävdar att den viktigaste skiljelinj­en i dagens interna‍ tionella politik går mellan dem som vill bygga murar och dem som vill bygga broar. Välj sida, välj metafor!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden