Spraktidningen

Två tolkningar av tänger i ortnamn

-

? I Envikens socken i Dalarna finns orterna Övertänger och Yttertänge­r. Det verkar också finnas ett berg i trakten kring Enviken som heter Tänger, och ett flertal gamla platsnamn med tänger som förled. Jag antar att berget namngavs först och de andra platsnamne­n fick namn efter berget. Vet ni om det stämmer, eller var tänger annars uppträdde först? Jag undrar också vad tänger i ortnamnen betyder. – Mats

! Två namnforska­re har tolkat tänger‍ namnen i den trakt du frågar om. 1951 skrev Bror Lindén att namnet Tänger i det här fallet utgörs av obestämd pluralform av ordet tång och syftar på två knipande förträngni­ngar i vattendrag­et Balungen‍vågsjön.

Denna tolkning revideras 1960 av en annan namn‍ forskare, Harry Ståhl, som menar att det snarare skulle röra sig om ordet tånge som betyder ’framskjuta­nde del av terrängen, udde’. Vidare menar han att Ytter‍ och Över‍ tänger otvivelakt­igt samman‍ hänger med namnet på den intilligga­nde sjön Tängran. Enligt Harry Ståhl skjuter, ungefär mitt på sjön, en cirka 500 meter bred och 250 meter lång, karakteris­tiskt formad udde ut. Udden ska vara den enda i sjön och får, enligt Harry Ståhl, anses vara karak‍ teriserand­e för sjön. Sjön bör därför ha kunnat kallas ’sjön med udden, tången’.

Den fornsvensk­a formen av ordet tånge i bestämd form bör ha varit taengirn. Enligt ett mönster som Harry Ståhl påvisar för sjönamn i Svärdsjö‍enviken‍området (till exempel Toftan, Fläddran och Lingan), kan Taengrin lätt ha omformats till Tängran. Det är troligt att sjöns namn är det primära, och att byarna och berget – Tängerberg­et – invid sjön sedan har fått namnen sekundärt efter sjön.

Daniel Solling, Namnarkive­t i Uppsala

 ??  ?? I brittisk engelska talar många om loo eller toilet när de är nödiga.
I brittisk engelska talar många om loo eller toilet när de är nödiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden