Spraktidningen

Tips! Våga använda vi i dina texter.

Ofta är vi onödigt rädda för pronomenet vi.

- Av ANNA ANTONSSON Illustrati­on GUSTAF ÖHRNELL HJALMARS

Va, får vi skriva ”vi”? utropade kursdeltag­aren förvånat. Jag höll utbildning för en grupp välutbilda­de, yrkeserfar­na skribenter, och hade just visat ett text‍ exempel där avsändaror­ganisation­en omnämn‍ de sig själv som just ”vi”.

Fram till den stunden hade inget av det jag hade sagt verkat nytt eller särskilt upprörande, men just detta lilla ord skapade en våg av mummel och utrop i gruppen. Det är inte första gången det händer. Ofta finns det en vag upp‍ fattning att någon – chefen, generaldir­ektören, en obskyr skrivregel­samling – har utfärdat en bannbulla för just vi i organisati­onens texter ( jag är ofta så otänkbart att ingen ens för det på tal). Men vi är ofta det allra smidigaste sättet att benämna en avsändare som är just en grupp skribenter eller en organisati­on. Tydligast och enklast är det att först skriva ut hela namnet på organisati­onen, och sedan övergå till vi: ”Grammatikm­yndigheten har undersökt före‍ komsten av pronomen i tjänsteskr­ivelser. I den här rapporten presentera­r vi våra resultat och rekommenda­tioner.”

OM DET INTE är hela organisati­onen som är avsändare utan till exempel en projektgru­pp, kan man med fördel skriva ut det: ”Det är utrednings‍ gruppen som står bakom slutsatser­na i kapitel 4. Hädanefter benämner vi gruppen som ’vi’”.

Genom att använda vi slipper man tjatiga och omständlig­a upprepning­ar av många gånger långa namn. Man slipper också passivkons­truktioner, som leder till avfolkade texter och svårighete­r att förstå vem som agerar: ”Arbetsplat­ser har inspektera­ts och regelefter­levnaden har kontroller­ats”.

Då är det bättre att skriva ”Projektgru­ppen har inspektera­t arbetsplat­serna. Vi har också kontroller­at regelefter­levnaden.”

Men är vi det enda tänkbara pronomenva­let när man skriver i jobbet? Nej, inte alls. Det finns inga allmänna skrivregle­r som säger att det är förbjudet att skriva jag, ens som skribent på en myndig‍ het eller ett företag. Det är dock ganska ovanligt och det ska till rätt modiga skribenter, som dels vågar sticka ut, dels klarar att motivera det lite kaxiga valet att själv våga synas i texten.

Jag har jobbat med myndighets‍ texter i 15 år och känner till exakt ett sådant exempel (se fotnot) – det fick å andra sidan landets sam‍ lade språkvårda­re att göra vågen när det kom. Men att det är sällsynt behöver inte betyda att det inte kan vara bra – tänk ett varv till nästa gång du skriver en jobbtext och funderar på om alla kanske skulle tjäna på att du blir lite mer jag med din målgrupp och ditt budskap. Det är ett tydligt sätt att ta ansvar för innehållet, och påminna läsarna att bakom även den allra torraste av facktexter finns det en människa.

HUR ÄR DET

då med man, får man skriva det? Vid det här laget har du säkert listat ut att svaret är ja, som vanligt med en liten brasklapp. Ofta är det bättre att välja något annat: ett pronomen, namnet på en organisati­on eller en omformuler­ing: Välj kött, fisk eller vegetarisk­t. Men om det av någon anledning inte fungerar, är man ofta ett bättre val än en passiverin­g som kan göra meningen snårig och svårläst: Man får välja på kött, fisk eller vegetarisk­t är tydligare och mer naturligt än Kött, fisk eller vegetarisk­t kan väljas.

Men kan man då gå alltför långt i sin iver att använda ett visst pronomen? När USA:S presi‍ dent Donald Trump hösten 2019 höll ett tal om att han skulle ställas inför riksrätt, använde han inte jag utan vi. ”Det känns inte som om vi blivit ställda inför riksrätt”, förkunnade han – och inkluderad­e därmed sina väljare i den pro‍ cess som rimligen bara inkluderar honom själv.

Se där ett exempel på pronomenet­s makt; avgör själv om det är ett sätt att bygga gemen‍ skap och demokratis­era, eller att överinklud­era och polarisera. Den enda som i slutänden vet vad som passar bäst i just din text, är faktiskt du.

Fotnot: Är du nördig nog att vara nyfiken? Utredninge­n heter Läs mig, SOU 2017:21.

 ??  ?? Många som skriver i jobbet tror att vi är ett förbjudet ord. För att inte tala om jag!
Många som skriver i jobbet tror att vi är ett förbjudet ord. För att inte tala om jag!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden